Korgó üresség Kim Dzsong Il halála után

Peking "gyászsegélyt" hagyott jóvá Phenjan számára

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halálhírének bejelentése másnapján Kína úgy döntött: jelentős élelmiszer- és energiasegélyt nyújt Észak-Koreának, hogy támogassa az új rendszert az átmeneti időszakban.

2012.01.30 09:18MTI

Magas rangú kínai vezetők tanácskozásán, amelyet Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő elnökletével tartottak december 20-án, Kína úgy döntött, hogy 500 ezer tonna élelmiszert és 250 ezer tonna nyersolajat szállít észak-koreai szomszédjának – írta Szöulból a Tokio Simbun című japán napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
   
Kína azért hozta ezt a döntést, hogy segítsen stabilizálni a rendszert Kim Dzsong Il legkisebb fia és utóda, Kim Dzsong Un vezetése alatt – mondta el az egyik forrás a lapnak. A Tokio Simbun azt egyelőre nem tudja, hogy a segélyt leszállították-e már Phenjannak.
   
Észak-Korea fő támogatója és segélyezője, Kína el akarja kerülni a phenjani rezsim összeomlását, aminek következtében menekültek milliói árasztanák el a területét.
   
Az Észak-Koreát 1994-től kezdődően vaskézzel irányító Kim Dzsong Il december 17-én hunyt el. Észak-Korea atomfegyverrel és népes hadsereggel rendelkezik, de súlyos gazdasági gondokkal, élelmiszer- és energiahiánnyal küzd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.