"Nem fog kárt okozni a gazdaságnak"

Irán tesz az EU-s olajembargóra

Az iráni hírszerzési miniszter kijelentette: az Európai Unió által elrendelt olajembargó nem lesz komoly hatással az Iszlám Köztársaság gazdaságára.

2012.01.24 14:52MTI

Hejdar Moszlehi az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint kifejtette: az embargó nem jelent fenyegetést az országra, sőt Irán ezt lehetőségnek tekinti, amennyiben önellátóvá válásával függetleníteni tudja magát a külső világtól. "A nyugati hatalmak a szankciókkal megpróbálnak zavart okozni, ám a korábbi szankció is eredménytelennek bizonyult, és nem tudta megakasztani Irán fejlődését" - mondta Moszlehi egy népgyűlésen.
   
Hasonló szellemű nyilatkozatot adott ki az ország olajipari minisztériuma is, amely szerint az iráni olajexport leállítása hatással lesz a világgazdaságra, és károkat fog okozni az európai és az Európán kívüli országoknak.
   
A nemzeti olajtársaság, a NIOC közleményében ehhez hozzátette: a vállalatnak nem fog nehézséget okozni, hogy új vevőket találjon.
   
"Tekintettel a lehetséges vásárlókra, illetve a jelenlegi keresleti-kínálati helyzetre, a vállalat könnyedén helyettesíteni tudja európai ügyfeleit másokkal a világ bármely részéről" - áll a közleményben. A NIOC saját adatai szerint olajexportjából az Európai Unió 18 százalékkal, a Nemzetközi Energia Ügynökség(IEA) szerint közel 25 százalékkal részesedik.
   
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn állapodtak meg, hogy az EU július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.