Orbán Viktornak meg kell válnia tőle?

"Matolcsy elvesztette hitelességét"

Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle - nyilatkozta Kopits Görgy, a Költségvetési Tanács első elnöke.

2012.01.18 16:24MTI

Kopits György a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjújában elmondta: a gazdasági miniszter hitelvesztésével függ össze, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti az IMF-tárgyalásokat.

A Költségvetési Tanács első elnöke, aki öt évig volt tagja a jegybank monetáris tanácsának, Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: "a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".

A szakember, aki jelenleg a washingtoni Woodrow Wilson intézet vezető munkatársa, azt tanácsolja a kormánynak, hogy az IMF-fel folyó tárgyalás során mutassa be: megváltozott a gazdaságfilozófiája, gazdaságpolitikai paradigmaváltást hajt végre. Be kell ismernie, hogy az eddig követett gazdaságpolitika kudarcot vallott - fűzte hozzá.

Kopits György megfogalmazása szerint a kivételesnek mondott magyar modell hazárdjátékkal ér fel, ezért "el kell fogadnunk az EU intelmeit, s eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek".

De megjegyezte azt is, hogy a kormány számára nem az IMF fogja biztosítani a hitelességet, azt csak maga tudja elérni jó kormányzás révén. A hetilap államcsőddel kapcsolatos kérdésére Kopits György úgy fogalmazott: "szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek".

Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy ha Görögország összeomlik, akkor nehéz lesz Magyarországnak elkerülnie a válságot, mert igen sérülékeny.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.