Egyedül is bevezetik a pénzügyi tranzakciós adót

Franciaország is egyéni utat választ a válság ellen

Nicolas Sarkozy bejelentette: Franciaország szükség esetén egymaga is kész kivetni tranzakciós adót a pénzügyi műveletekre. "Franciaország nem fog várni mások beleegyezésére".

2012.01.06 19:50MTI

François Baroin francia pénzügyminiszter már korábban is hasonló értelmű kijelentést tett. Az adó "még az idén napvilágot lát" - fogalmazott. A francia pénzügyminiszter a jövő héten tárgyal német hivatali kollégájával, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel a témáról.
   
A Libération francia napilap korábbi értesülése szerint is még az április végi elnökválasztás előtt pótköltségvetés keretében bevezetésre kerül az adó. Sarkozy elnök tanácsadója, Herni Guaino szerint az adó bevezetéséről még januárban megszületik a döntés.
   
Berlin szkeptikus a tranzakciós adó ügyében, és elveti a különutas megoldásokat is. Steffen Seibert német kormányszóvivő szerint az adót az EU 27 tagországában kell bevezetni.
   
Mario Monti olasz miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel. François Fillon francia pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy "természetesen elengedhetetlen, hogy az egyes országok ne lépjenek külön útra az adó bevezetésében". Kifejtette, hogy az európai megoldásokban hisz.
   
Sarkozy az olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy teljes az egyetértés Franciaország és Olaszország között az adósságválság megoldási lehetőségeinek keresésében.
   
"Hiszünk az euróban és Európában, és meg vagyunk győződve róla, hogy mindenki megteszi a krízis leküzdéséhez szükséges lépéseket" - mondta Sarkozy, és gratulált Mario Montinak  novemberben hivatalba lépett kormánya gyorsan meghozott döntéseihez.
   
Mario Monti az elkövetkező két hónapra további intézkedéseket helyezett kilátásba az eladósodás megfékezésére. "Az már nem elég, hogy az egyes európai országok elvégzik a házi feladatot. Most már az egész euróövezet hitelességét kell helyreállítani. Én bízom benne hogy ez sikerül, a piacok azonban még nem teljesen. Aki ma Európában kormányon van, annak a piaci bizalom helyreállítása a feladata" - mondta Mario Monti.    
   
Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár január 20-án Rómába utazik az euróövezeti válságból kivezető lehetséges utakat megvitatására Mario Monti olasz miniszterelnökkel - közölte pénteken a francia elnök az olasz miniszterelnökkel Párizsban folytatott megbeszélést követően.
   
Nicolas Sarkozy hétfőn Berlinbe látogat a legutóbbi uniós csúcson hozott döntése végrehajtásának megvitatására Angela Merkel kancellárral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.