Gazdaságösztönző lépésekkel igyekeznek fékezni

Hétéves csúcson a brazil infláció

Hétéves csúcsra nőtt tavaly a fogyasztói árak emelkedésének üteme Brazíliában: az éves átlagos infláció 2004 óta nem tapasztalható magasságba szökött, a fogyasztói árak átlagos növekedése 6,5 százalék volt.

2012.01.06 18:40MTI

A statisztikai hivatal pénteki közlése szerint 2004-ben 7,6 százalék volt az infláció.
   
A tavalyi évre vonatkozóan a kormány 3 százalékos GDP-bővüléssel számol.
   
A tavalyi kamatcsökkentések mellett a lakosságot és a cégeket egyaránt érintő adócsökkentésekkel, és egyéb pénzügyi gazdaságösztönző lépésekkel igyekszik fékezni a gazdasági növekedés idei évre valószínűsített mérséklődését a brazil kormány: a december elején bejelentett intézkedések szerint a fogyasztás ösztönzésére bizonyos háztartási berendezések és élelmiszerek esetében csökkentik az ipari termékadót, és a fogyasztási hiteleket terhelő adót, valamint 2 százalékról nullára mérséklik a pénzügyi tranzakciós adót a brazil értékpapírok külföld tulajdonosai esetében. Ugyanakkor megerősítették azt a korábban bejelentett intézkedést, hogy 8.500 brazil feldolgozóipari termék külföldi értékesítésénél az exportőrök a kivitel értékének 3 százalékig terjedő adóhitelt kaphatnak.
   
A tervezett intézkedésekkel a brazil gazdasági növekedést az idén 5 százalék körül szeretnék tartani, miközben a pénzügyminisztérium arra számít, hogy a gazdaság ösztönzése nem emeli az idei inflációt sem a tervezett 4,5 százalék fölé.
   
2010-ben 7,5 százalékkal nőtt a brazil bruttó hazai termék (GDP), az előző évi 0,2 százalékos csökkenést követően. A 7,5 százalékos növekedési ütemet megelőzően csak negyed évszázaddal korábban érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.