Kárpátalján zöld utat kapott

Bányászhatják az aranyat Beregszász környékén

Engedélyezte az aranykitermelést és nehézfémlelőlehelyek felderítését is lehetővé tette a magyar többségű Beregszászi járás területén a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) 2011. december 30-i ülésén.

2012.01.05 11:39MTI

A beregszászi Kárpátalja című hetilap csütörtökön megjelent száma szerint a testület tavalyi utolsó ülését az idei költségvetés elfogadása miatt hívták össze, ám kiderült, hogy az önkormányzat vezetői a kárpátaljai aranylelőhelyek jövőjével kapcsolatos kérdéseket is napirendre tűztek.

A testület két héttel korábban már tárgyalta az ügyet, de a bizottságok nem tudtak megegyezni, ezért a kérdést levették a napirendről – emlékeztetett a lap, megállapítva, hogy sokakat meglepett a Beregszász környéki aranybányászat ügyének ismételt napirendre tűzése. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a megyei tanács költségvetési bizottságának elnöke azonban hiába mutatott rá felszólalásában, hogy a bizottságok még nem döntöttek a kérdéses ügyben, szavai süket fülekre leltek – olvasható a cikkben.       

Mint a hetilap rámutatott, a képviselőknek három határozattervezet ügyében kellett azonnal állást foglalniuk az év utolsó ülésén: az egyikkel a Nadra Ukrajini nemzeti részvénytársaság számára engedélyezték a kovászói ércmező geológiai vizsgálatát a Beregszászi járásban, a második a nagymuzsalyi aranylelőhely kiaknázásának engedélyezésére, míg a harmadik a beregszászi aranylelőhely kutatási célú feltárására vonatkozott.       

A napirendi pont vitájában felszólaló Kovács Miklós képviselő, a KMKSZ elnöke tiltakozásának adott hangot a bányászati engedélyek kiadása miatt. Ezzel kapcsolatban a lapnak elmondta: „A KMKSZ a múltban már számos alkalommal felhívta a közvélemény figyelmét a bányászat engedélyezésével kapcsolatos ökológiai problémákra. Ismételten emlékeztettem a képviselőket, hogy a nehézfémbányászat és a turizmus fejlesztése, egyáltalán, Kárpátalja mint ökológiailag tiszta régió imidzsének fenntartása nem összeegyeztethető.” Hozzátette: mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy nem lehet valaki egyszerre kárpátaljai lokálpatrióta, miközben megszavazza a nehézfémbányászat engedélyezését.       

Az ülésen több képviselő is hangot adott a bányászat engedélyezésével kapcsolatos fenntartásainak, ám miután Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke támogatásáról biztosította az indítványokat, a kárpátaljai önkormányzatnak a Jedinij Centr (JC) és a Régiók Pártja (PR) képviselőiből álló többsége mégis megszavazta a bányászatra vonatkozó három határozattervezetet – írta a beregszászi hetilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.