Alapot hoz létre a "frigy" finanszírozására

Dél-Korea az Észak-Koreával való újraegyesítésre készül

A dél-koreai kormány bejelentette csütörtökön, hogy még idén pénzügyi alapot hoz létre az Észak-Koreával való esetleges újraegyesítés finanszírozására.

2012.01.05 09:59MTI

Az 1950-53-as koreai háború következtében kettészakadt ország újraegyesítésének gondolata Kim Dzsong Ilnek, az északi kommunista rezsim vezetőjének, december 17-én bekövetkezett halála, s a Phenjanban azóta lezajlott hatalomváltás nyomán merült fel ismét. Mindazonáltal Szöul már a "Kedves Vezető" eltávozása előtt, novemberben bejelentette egy ilyen célú alap kialakítását, de pontos információkat sem akkor, sem most nem közölt a létrehozás időpontjáról, illetve az alap pénzügyi hátteréről.
   
Ju Vu Ik, a dél-koreai kormány országegyesítési minisztere egyetemisták előtt beszélve azt mondta, hogy az idei év egyik legfőbb célkitűzése, hogy Dél-Korea hatékonyan felkészüljön az újraegyesítés lehetőségére, s ennek a felkészülésnek a keretében hoznák létre az említett pénzalapot.
   
A miniszter szerint az újraegyesítés "nem választás kérdése, hanem egy olyan dolog, amelyet meg kell" tenni. "Nagy gyávaság lenne anyagi kérdések miatt kitérni a feladat elől" - tette hozzá.
   
Az egyesítés várható költségeiről eltérő becslések vannak. A dél-koreai központi bank illetve az országegyesítési minisztérium adatai szerint- ha az egy főre jutó jövedelmet nézzük - Észak-Korea körülbelül hússzor szegényebb déli szomszédjánál, s az egyesítéshez csupán az első évében 167,5 milliárd eurónyi dél-koreai vonra lenne szükség.
   
Főként a várható hatalmas költségek miatt Dél-Koreában egyre csökken az újraegyesítés iránti lelkesedés, mint az a Kim Dzsong Il halála előtt végzett közvélemény-kutatásokból kiderült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.