Válság, lassulás, borús kilátások

Alig-alig nő az euróövezeti pénzellátás

Az euróövezetben a pénzellátás novemberben 2,0 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

2011.12.29 10:38MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent statisztikája szerint októberben 2,6 százalékkal, előtte szeptemberben 2,9 százalékkal volt nagyobb a pénzellátás, mint egy évvel azelőtt.
   
A kormányzati szektornak nyújtott hitelek 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miután októberben még 0,5 százalékos csökkenést mértek. A pénzellátás lassulásában a főszerep a magánszektornak való hitelezésé: az éves növekedés novemberben 1,0 százalékra lassult az októberi 2,1 százalékról.
   
A hitelezésen belül a bankkölcsönzés a lakosság számára 2,1 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál az októberi 2,2 százalékos többlet után, a pénzügyi szektoron kívül vállalatok pedig 1,6 százalékkal vettek föl több kölcsönt, mint egy évvel korábban, miután októberben még 1,8 százalékos volt az éves többlet.
   
Az euróövezeti pénzellátás és azon belül a hitelezés és a kölcsönzés alakulása hűen tükrözi a válság történetét. Az euróövezeti pénzellátás éves növekedése 2009. májusban került először az EKB évi 4,5 százalékos árstabilitási riadóküszöbe alá, majd a 2009. novemberi éves visszaesés az első volt az euróövezet történetében. Utána a 2010. februári 0,4 százalékos éves csökkenés azóta is a negatív rekord. A pozitív rekord 2007. októberben-novemberben volt, mindkétszer 12,4 százalékos éves többlettel.
   
Elemzők szerint a mostani lassulás ismét szűk keresztmetszeteket jelez a pénzügyi rendszerben. Ezt az EKB egyre hosszabb lejáratú refinanszírozási hitelekkel igyekszik oldani a kereskedelmi bankok számára: a múlt héten történetében először hároméves lejáratra is hirdetett refinanszírozást. A bankok 489 milliárd eurót vettek föl az EKB-tól, de a jelek szerint még várni kell, amíg ez a pénz a gazdaságot fogja finanszírozni: a kereskedelmi bankok egyre több pénzt parkolnak az EKB-nál: a bankok EKB-ban elhelyezett egynapos betétállománya e héten újabb rekordot döntött 452 milliárd eurós összeggel, szintén az EKB közlése szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.