Az általános tartalékra ez nem vonatkozik

Lázár jövő őszig nem nyúlna a 200 milliárdnyi tartalékhoz

Lázár János közölte: támogatja a Fidesz-frakció azt a kezdeményezést, hogy a jövő évi büdzsébe betervezett 200 milliárd forintos országvédelmi alap és kamatkockázati tartalék 2012 első kilenc hónapja után legyen csak felhasználható.

2011.11.28 13:59MTI

A Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: 200 milliárd forintnyi tartalékot meg kell őrizni jövő őszig. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az ezen felüli 100 milliárd forintos általános tartalékot nem érinti.
   
Kérdésre szólt arról is, hogy Magyarország 2012-es gazdasági növekedési várakozásait a német gazdasági kormányzat Németország növekedésére vonatkozó végső előrejelzése fogja meghatározni. Lázár János szerint a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség, úgy látja, adott esetben a tartalék növelése lehet megoldás.
   
Arra a felvetésre, hogy múlt héten azt mondta, százszázalékos a kormánypárti képviselőcsoport bizalma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterben, hétfői tájékoztatóján Lázár János azt közölte: ez már 110 százalék. Arra a kérdésre, hogy mi növelte meg a bizalmat, azt válaszolta, hogy az elmúlt hét eseményei. Álláspontja szerint "az elmúlt húsz évben a magyar államadósság csökkentéséért Matolcsy György vezetésével ez a gazdasági kormányzat tett a legtöbbet".
   
Kitért arra is, osztja azokat a nézeteket, hogy igenis intenzív spekuláció zajlik a forint ellen. Ez egy realitás - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a spekuláció fékezése, tompítása, megakadályozása a kormányzat feladata, felelőssége.
  
A frakcióvezető a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokkal kapcsolatban kifejtette: a következő évtizedek igazságszolgáltatási rendszerét alapjaiban meghatározó átalakítással kapcsolatban csaknem 12 milliárd forint összegben módosul a büdzsé kiadási oldala. Ennek keretében megújul a Pest Megyei Bíróság épülete, nő a bírósági dolgozók és az ügyészek száma, továbbá 8-10 százalékkal emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése 2012-ben - sorolta.
   
Lázár János egyben bejelentette, várhatóan három héten belül megválasztja a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökét a parlament. Az elnökök személyére Schmitt Pál köztársasági elnök tesz javaslatot.
   
Az igazságszolgáltatási kiadások mellett a költségvetési javaslatot érintő változtatások között említette az árváknak biztosított otthonteremtési támogatás felhasználásának átalakítását. Változik a tervezett támogatása a Lakitelek Népfőiskolának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, a Magyar Rákellenes Ligának, a Magyar Művészeti Akadémiának, továbbá támogatják a nagyberuházások közül az Erkel Színház rekonstrukcióját, a Puskás- és az Albert-stadion felújítását, a Ferihegyi út meghosszabbításának előkészítését, a budapesti Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukcióját, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély felújítását is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre, és egyúttal az OECD a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Lázár János úgy reagált: a kormányzat pénteken egyértelműen nyilatkozott arról, hogy megállapodást kell kötni az IMF-fel, a bankszövetséggel és a pénzügyi szektorral. A frakció ebben maximálisan támogatja a kabinetet - közölte, hozzáfűzve, nincs meghátrálás abban, hogy a terheket három csoportnak kell viselnie, a háztartásoknak, az államnak és a piacnak. A piaci szektornak meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy viselnie kell a terheket és a kockázatokat - mondta, megjegyezve, hogy a kockázat alatt a végtörlesztésre gondol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.