"Fundamentumaink nem rosszak"

Valaki a forint fejére pályázhat - Rogán nem hisz a Moody'snak

"Nem tartom indokoltnak a Moody's lépését, mert Magyarország fundamentumai nem rosszak, sőt jobbak, mint néhány környező országé" - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke egy reggeli televíziós műsorban.

2011.11.25 08:19MTI

A TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék. Hozzátette azt is, hogy a magyar fizetési mérleg pozitív.

Rogán Antal minderről annak kapcsán beszélt, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A gazdasági bizottság elnöke elmondta: ugyanakkor a Moody's helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje.


A három nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody's lépte meg a leminősítést, a Standard and Poor's jelezte, megvárja, hogy a magyar kormány milyen megállapodást köt az IMF-fel, és hasonló jelzést küldött a Fitch is - mondta Rogán Antal.

"Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody's lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik" - fogalmazott a Fidesz politikusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.