Negatívan hat

A lengyel bankokra a Moody's szállt rá

Lengyelországban széles körű megütközést keltett, hogy a Moody's hitelminősítő intézet kedden negatívra rontotta a lengyel bankszektor hitelessége értékelésének perspektíváját.

2011.11.16 11:38MTI

A Moody's szerint az a környezet, amelyben a lengyel bankok működnek, negatívan hat helyzetükre. Növekszik a határidőre vissza nem fizetett hitelek összege, és a pénzintézeteknek magasabb kamatot kell fizetniük a felvett tőke után.

Lengyelország a hitelminősítő értékelése szerint szomszédainál jobban ki van téve az euróövezet megrázkódtatásainak, egyebek között a devizahitelek magas aránya miatt, amely az összes hitelek 21,3 százalékára rúg.

Súlyosbítja a bankok gondjait, hogy rövid lejáratú bankbetétektől függnek, mert a lengyelek nem szívesen helyezik el megtakarításaikat hosszú távra, miközben az általuk felvett hitelek lejárata 30 év vagy ennél is több.

A Moody's leminősítése ideges reakciókat váltott ki a befektetőkből.

A Getin Bank részvényei 4,3, a Bank Pekao és PKO BP papírjai kedden csaknem 3 százalékkal estek. A kereskedési nap végére a befektetők 1 százalékra mérsékelték a két legnagyobb bank részvényeinek értékvesztését. Ebben talán közrejátszott Marek Belka nyilatkozata is: a lengyel jegybank elnöke a leminősítés közzététele után néhány perccel "meglepőnek és megdöbbentőnek" nevezte a Moody's döntését. Véleménye szerint a lengyel bankok ilyen negatív értékelése csakis külső tényezők és az európai bankrendszer általános helyzetének figyelembevételével történhetett.

A helyzet annál is inkább abszurd - írta a Gazeta Wyborcza című napilap -, hogy a Moody's leminősítése alig néhány nappal azután történt, hogy a vezető lengyel bankok történetük legjobb pénzügyi eredményeit hozták nyilvánosságra.

A piacvezető PKO BP negyedéves nettó nyeresége első ízben meghaladta az 1 milliárd zlotyt (1 zloty=71,73 forint), fő vetélytársa, a Bank Pekao pedig három hónap alatt 766 millió zloty nyereséget ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.