Sikeresnek nevezte a szanálást

Cséfalvay a németeknek magyarázza a magyar gazdaság bizonyítványát?

Sikeresnek nevezte a magyar gazdaság szanálását a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva Cséfalvay Zoltán.

2011.11.14 12:13MTI

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a német konzervatív napilap hétfői számában megjelent interjújában az újság kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy Magyarország immár semmiképp nem hasonlítható össze Görögországgal, az ország helyzete lényegesen jobb.

Az államtitkár a többi között utalt az államadósság mértékének a bruttó hazai termékhez viszonyított arányára, ami Magyarország esetében 73 százalék, azaz kevesebb, mint a fele ugyanezen görög adósságaránynak. Ezen kívül a magyar gazdaság növekedése ebben az évben előreláthatólag 2 százalék lesz, miközben Görögország mély recesszióban van - tette hozzá.

A forint gyengülését az államtitkár sajnálatosnak nevezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árfolyam-ingadozásokat kevésbé a hazai, mint inkább a nemzetközi fejlemények befolyásolják. Ezzel összefüggésben mindenekelőtt a görögországi és olaszországi bizonytalanságokra utalt. Cséfalvay Zoltán szerint Magyarország számára fontos a stabil árfolyam.

Az erős ingadozás hátrányos - jelentette ki az államtitkár, utalva arra, hogy a gyenge forint csak rövid távon segíti az exportot.

A versenyképesség szempontjából hosszú távon a munkaerő-piac rugalmassága, valamint az adminisztratív korlátozások leépítése a fontos - mondta. A végtörlesztéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány alkotmányos kötelessége a magyarok érdekeinek képviselete.

Ez - mint kiemelte - nemcsak az államadósság, hanem a kedvezőtlen globális gazdasági helyzet következtében különösen megnövekedett magánadósságok csökkentésére is vonatkozik.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a végtörlesztés csak az egyik eleme a külföldi valutában fennálló kötelezettségekből fakadó negatív következmények enyhítésének.

Az interjút készítő Michaela Seisernek a magánjogi szerződésekbe való beavatkozást, valamint ezzel összefüggésben a német beruházók jogbiztonságának csorbulását firtató kérdésére válaszolva Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány a törvényekkel összhangban cselekszik. Ennek megfelelően - mint utalt rá - bizonyos feltételek teljesülése esetén lehetséges a magánjogi szerződésekbe történő beavatkozás. Ilyen a keretfeltételek lényeges megváltozása, továbbá az, hogy mindez számos embert érint.

A végtörlesztésre vonatkozó törvény esetében mindkettő fennáll - jelentette ki az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán határozott nemmel válaszolt arra a kérdésére, hogy Magyarországnak a legutóbbi nemzetközi gazdasági fejlemények nyomán újra szüksége lehet a Nemzetközi Valutaalap segítségére.

Magyarország továbbra is képes magát a pénzpiacokról finanszírozni - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a különadókkal sikerült megteremteni azt a játékteret, amely biztosítja a szükséges szerkezeti reformok megvalósítását.

Az interjúban az államtitkár elutasította, hogy konkrét céldátumot nevezzen meg Magyarország lehetséges euróövezeti csatlakozására vonatkozóan. "Először a feltételeket kell teljesítenünk" - hangsúlyozta ennek kapcsán Cséfalvay Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.