A 11 év mellé

Rekordösszegű bírság a Galleon egykori vezetőjének

Rekordösszegű, 92,8 millió dolláros pénzbírságot rótt ki egy New York-i bíró Raj Rajaratnam milliárdosra, a Galleon amerikai fedezeti alap egykori vezetőjére bennfentes tőzsdei kereskedelem miatt.

2011.11.09 07:33MTI

Rajaratnamot a múlt hónapban már 11 évi szabadságvesztésre ítélték ugyanezen bűncselekmény miatt.

Jed Rakoff New York-i körzeti bíró helyi idő szerint kedden kihirdetett ítéletében szabta ki a tetemes pénzbírságot. Ennek összegére az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) tett javaslatot, hogy elég súlyos legyen ahhoz, hogy veszteségessé tegye a bennfentes kereskedelmet.

A milliárdost még 2009 októberében vették őrizetbe az ügy miatt. Rajaratnam a központi figurája, de csak egyike annak a 26 embernek - brókereknek, menedzsereknek és ügyvédeknek-, akit azzal vádoltak meg, hogy minden idők egyik legnagyobb szabású, bennfentes tőzsdei kereskedelmet folytató bűnszövetkezetét hozták létre.

A bűnügy középpontjában a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM számítógépgyártó, a McKinsey tanácsadó cég és az Intel chipgyártó.

A Srí Lanka-i születésű, de hosszú idő óta amerikai állampolgárságú Rajaratnamot azzal vádolták, hogy 2003 és 2009 között ő irányította a - tőzsdén jegyzett társaságokról kiszivárgott bizalmas információkon alapuló - törvényellenes tranzakciókat, aminek révén több tízmillió dolláros haszonra tett szert. A védelem viszont azt állította, hogy Rajaratnam cselekedetei nem ütköztek törvénybe, döntéseit vagy legálisan szerzett vagy nyilvános információk alapján hozta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.