Görög népszavazás

Görögország öngyilkosságot követ el

A népszavazás bejelentése politikai földcsuszamlást okozott a Handelsblatt elemzése szerint, míg a görög kormányfő úgy véli, hogy ezzel megerősíti Görögországot az euróövezetben.

2011.11.01 20:25MTI

Görög kormányfő: a népszavazás megerősíti Görögországot az euróövezetben

A Görögország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról rendezendő népszavazás a görög kormányfő szerint meg fogja szilárdítni Görögország helyzetét az euróövezetben és a nemzetközi színtéren.

Jeórjiosz Papandreu ezt Angela Merkel német kancellárnak mondta kettejük kedd délelőtti telefonbeszélgetésén a görög miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint.

A közlés szerint Merkel "megértését fejezte ki", és azt mondta, belátja a görögországi fejleményeket.

A görög kormányfő hétfő este bejelentette, népszavazást írnak ki Görögországban a súlyos pénzügyi helyzetben lévő ország megsegítését célzó, a múlt héten Brüsszelben elfogadott pénzügyi mentőcsomagról.

A görög miniszterelnöki hivatal közölte: Papandreu kormányfő az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőivel fog tárgyalni a görög népszavazás bejelentésével előállt helyzetről szerdán a dél-franciaországi Cannes-ban.

A tájékoztatás szerint Papandreu munkavacsorán vesz részt a tengerparti városban, amelyen jelen lesz a vendéglátó Nicolas Sarkozy francia elnök, továbbá a német kancellár, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurót használó országok nem hivatalos vezetője, Mario Draghi, az Európai Központi Bank új vezetője és Christine Lagarde IMF-vezér.

Politikai földcsuszamlást okozott az euróövezeti tagállamok fővárosaiban Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök bejelentése arról, hogy Görögországban népszavazást rendeznek az elmúlt heti európai uniós csúcstalálkozón született megállapodásokról - írta keddi elemzésében a Handelsblatt, amely a többi között a görög kormányfő politikai öngyilkosságáról beszélt.

A német üzleti napilap rámutatott arra, hogy a bejelentés a görög miniszterelnök uniós partnereit, az ország hitelezőit és a beruházókat teljesen váratlanul érte. Annál is inkább, mert ők voltak azok, akiket Papandreu az elmúlt időszakban az ország támogatása érdekében körüludvarolt. Mostantól azonban önkéntelenül is felvetődik a kérdés, hogy mit is ér valójában a görög miniszterelnök szava - írta a Handelsblatt.

A politikai és üzleti körökben egyaránt mértékadónak számító újság azt fejtegette, hogy mi kényszerítette a görög kormányfőt erre a manőverre. Ennek kapcsán idézte a miniszterelnököt, aki a referendumot bejelentve azt hangoztatta, hogy a jelenlegi "történelmi órákban" az adósságcsökkentés fejében vállalt terhekről magának a népnek kell döntenie. Ha valóban erről van szó, Papandreu aligha reménykedhet abban, hogy a görög lakosság áldását adja az uniós csúcson született megállapodásokhoz - írta az újság, rámutatva, hogy a legfrissebb felmérések szerint a görögök jelentős többsége az újabb megszorítások ellen van.

Ennek kapcsán a Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy a görög gazdaság egyre mélyebben süllyed a recesszióba, egyre magasabb az állástalanok száma, júliusban ez az arány csaknem 18 százalékos - a fiatalabbak körében pedig ennél jóval magasabb - volt. Az újság szerint a kialakult körülmények között aligha valószínű, hogy a görögök megszavaznák az újabb áldozatvállalásokat, és ha Papandreu mégis ebben reménykedik, akkor valószínűleg elveszítette minden realitásérzékét.

A német lap a döntéssel kapcsolatban Papandreu politikai öngyilkosságáról beszélt. Ugyanakkor ennél is rosszabbnak nevezte, hogy a görög miniszterelnök országát még mélyebb politikai válságba sodorja. Az újság szerint a teljes bizonytalanság időszaka köszönt Görögországra. A politikai káosz előjelei közepette bizonytalan, hogy a magánhitelezők a jövőben hajlandók lennének-e bármilyen önkéntes szerepvállalásra a görög államadósság csökkentése érdekében - vélekedett a Handelsblatt, emlékeztetve arra is: Papandreu felvetette, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen a parlamentben. A szavazásra péntek éjszaka kerülhet sor, és amennyiben a miniszterelnök elveszíti azt, a referendumra aligha kerül sor. Akkor ugyanis az ország új választások előtt áll, miközben a felmérések szerint sem a kormányon lévő szocialisták, sem az ellenzékben lévő konzervatívok nem képesek kormányképes többséget szerezni. Azaz egy több hónapig tartó politikai bénultság következhet, az ellenőrizetlen államcsőd veszélye pedig nagyobb lenne, mint eddig valaha.

Berlini szakértők ezzel egy időben úgy véleked

IIF: a bankok tartják magukat az adósságleíráshoz

A nemzetközi bankok továbbra is tartják magukat ahhoz a múlt héten született megállapodáshoz, amely a magánbefektetői kézben lévő görög államadósság egy részének leírásáról született - tudatta kedden közleményében a bankok érdekképviseleti szerve, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF).

A közlemény szerint a bankok szorosan együttműködnek a görög hatóságokkal, az Európai Unió illetékes szerveivel, és valamennyi érintett féllel, hogy megállapodjanak a részletekben, illetve a megállapodást átültessék a gyakorlatba.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői a múlt héten csütörtökön állapodtak meg azokban az intézkedésekben, amelyek reményeik szerint lehetővé teszik az euróövezeti adósságválság hatékony kezelését. Az intézkedések egyik eleme, hogy a magánbefektetők - bankok, biztosító társaságok - leírják a görög állammal szemben fennálló követeléseik ötven százalékát, azaz brüsszeli közlések szerint mintegy 100 milliárd eurót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.