Ez a legpesszimistább forgatókönyv

Százmilliárdos államháztartási bukta 300 forintos euró esetén

Matolcsy György közölte: a legpesszimistább forgatókönyv, a 300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest.

2011.10.28 15:28MTI

Tukacs István MSZP-s képviselő egyebek mellett azt kérdezte, hogy a kormány számolt-e a költségvetés tervezése során figyelembe vett 268 forintos euró árfolyamnál gyengébb forinttal is. A kérdés és az arra adott miniszteri válasz hozzáférhető az Országgyűlés honlapján.
   
Matolcsy György válaszában azt írta: a Nemzetgazdasági Minisztérium készített alternatív számításokat a 2012. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos euró árfolyamnál gyengébb forintárfolyamra is. Hozzáteszi: a vártnál rosszabb forintárfolyam bekövetkezési valószínűségét megjósolni felelőtlenség lenne, mindez a nemzetközi válság lefutásának függvényét képezi.
   
Kitér arra is, hogy a legpesszimistább forgatókönyv, a 300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest.
   
Az egyenlegromlás - infláció növekedését is feltételező - főbb tételei a következők: a kamatkiadások többlete 33 milliárd forint, a nyugdíjkiadások többlete 23 milliárd forint, a rendelkezésre állási díjak többlete 7,5 milliárd forint, a nemzetközi tagdíjak többlete 4 milliárd forint, a EU felé a befizetési kötelezettség többlete 32 milliárd forint lenne.
   
A nemzetgazdasági miniszter megjegyezi azt is, hogy a magasabb infláció ugyanakkor több államháztartási bevételt, a fogyasztási típusú adók növekedését is eredményezné. A fenti kockázatokat azonban bőven ellensúlyozza a jövő évi költségvetésbe beépített Országvédelmi Alap és kamatkockázati tartalék együttesen 200 milliárd forintos összege - szögezi le.
   
Tukacs István egy másik kérdésére adott válaszában a miniszter leszögezi azt is, hogy Magyarország 2012. évi költségvetési törvénye egy teljes mértékben megalapozott, az adóváltozások hatásait figyelembe vevő adóbevételi számokat tartalmazó költségvetés; a törvényben megfogalmazott makrogazdasági mutatókra vonatkozó adatok is a várakozásoknak megfelelőek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.