Egy hullámhosszon az Európai Bizottsággal

Az LMP véget vetne az állampapír-spekulációknak

Az LMP közleménye szerint az államadósság a kormány bukott gazdaságpolitikája és a nemzetközi spekulatív tőke bizonyos tranzakciói miatt is növekszik.

2011.10.26 15:05ma.hu

Az ellenzéki párt szerint „az Európai Bizottság betiltaná az állampapírokkal történő spekulációt. Az LMP üdvözli a bejelentést és javasolja a magyar kormánynak, hogy haladéktalanul vezesse be a lépés hazai érvényesítéséhez szükséges jogszabályokat.”
 
Magyarország államadóssága a bóvli kategóriába való leminősítés küszöbén áll” – folytatódik a nyilatkozat. Hozzáteszik: „ezzel párhuzamosan Fideszes képviselők aktív bábáskodása mellett újra 300 felett a forint-euró árfolyam. A csőd közeli helyzetnek belső és külső okai egyaránt vannak. Az Orbán-kormány felelőssége, hogy egy pénzügyileg fenntarthatatlan költségvetést terjesztett be, melynek hiánycélja az MNB szerint nem tartható, és amelyről az Állami Számvevőszék nem tudta kellő magabiztossággal kijelenteni, hogy megalapozott. De az államadósság nem kizárólag a kormány megbukott gazdaságpolitikája miatt fordult csökkenő trendjéből növekvőre. Ebben ugyanolyan nagy szerepet játszottak a nemzetközi spekulatív tőke szereplői, akik attól függetlenül is “fogadhatnak” egy ország összeomlására, hogy van-e tényleges befektetésük például az adott ország államkötvényeiben.”
 
Az LMP közleménye szerint „az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy végleg be kívánja tiltani az állampapírokhoz kapcsolódó ilyen hitel-nemteljesítési csereügyletekkel (úgynevezett CDS-ek) történő spekulációs célú kereskedelmet, valamint az állampapírokkal folytatott árfolyamesésre játszó fedezetlen tranzakciókat, az úgynevezett shortolást. Az LMP üdvözli  a bejelentést és javasolja a magyar kormánynak, hogy haladéktalanul vezesse be a lépés hazai érvényesítéséhez szükséges jogszabályokat. Csak így védhető ki az a fokozódó spekulációs kockázat, amelyet állampapírjaink leminősítésének veszélye hordoz az ország finanszírozhatósága terén” – írja az ellenzéki párt. 
 
Az LMP továbbá azt javasolja, hogy „a kormány fontolja meg a shortolás tiltásának kiterjesztését a tőzsdei kereskedelemre is, ahogy azt néhány európai (például a dán) tőzsdén korábban megtették, valamint az EU ajánlásának megfelelően készítse elő a pénzügyi spekulatív tranzakciókat terhelő úgynevezett Tobin-adó bevezetését 2013-ban. A kormány eddig nyűgnek tekintette az európai szintű politizálást, az LMP szerint azonban ez egy lehetőség, melyet Magyarország érdekében ki kell használni” – zárul a közlemény.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.