Nincs többé kiszámíthatóság?

Kiss Péter kimondta: rosszul járnak a nyugdíjasok

Kiss Péter szerint elveszett a nyugdíjasok számára legfontosabb érték, a kiszámíthatóság; az MSZP társadalompolitikai kabinetjének vezetője pénteken, miskolci sajtótájékoztatóján ezt azért tartotta kulcskérdésnek, mert e korosztály tagjai tudnak a legkevésbé aktívan reagálni a változásokra.

2011.10.14 17:07MTI

A szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a kiszámíthatóság a szerzett jogok biztonságában és a járandóságok számítható kifizetésében érződött. Mint mondta: most elveszni látszik ezen jogok biztonsága, a visszamenőleges törvényhozás "szinte alapvetően rengeti meg az idős kor biztonságrendszerét", és mint 1998-2002 között, a járandóság a "jusshoz" képest most is alacsonyabb, a nyugdíjasok, a nyugdíjba készülők helyzete egyértelműen rosszabbodott.
   
Kiss Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt év novemberében, amikor törvény szerint az inflációhoz igazítva visszamenőlegesen korrigálta a nyugdíjakat, akkor fél százalékot elvett az emelésből, az idős emberektől.
   
Most egy hasonló lépés várható - mondta a politikus, aki ezt azzal magyarázta: a kormány novemberben csupán fél százalékkal emeli visszamenőlegesen a nyugdíjakat, az év eleji 3,5 százalékos emeléssel együtt az idei járandóság 4 százalékkal lesz több, mint tavaly volt. Ugyanakkor az előrejelzések szerint az úgynevezett nyugdíjas-kosár alapján számított ráta több tized-százalékkal haladja meg ezt.
   
A jövő évi költségvetési tervezet nyugdíjakat érintő részét kritizálva Kiss Péter azt mondta: valamennyi mértékadó közgazdász magasabb inflációt prognosztizál, mint a kormány betervezett 4,2 százaléka, ezért a nyugdíjak reálértékének további csökkenése várható.
   
Csupán az élelmiszerek drágulása mintegy hét százalékos lehet, és miután a "nyugdíjas-kosárban" főleg élelmiszerek, gyógyszerek találhatók a rezsiköltségek mellett, nem kétséges, a nyugdíjasok helyezet nem javul 2012-ben - vélekedett az MSZP-s politikus.
   
Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a hatalomnak csak a választáskor kellettek a nyugdíjasok, "akkor fontosak voltak, mert azt ígérték nekik, hogy nekik jobb lesz, megőrzik a nyugdíjak reálértékét. Erről ma már szó sincs, és a nyugdíjak hosszú távú biztonsága is feledésbe merült - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.