Nagyszabású programot tervez a kormány

Napenergiával vonulnak hadba a válság ellen a görögök

Görögországban nagyszabású napenergia-hasznosítási programot tervez a kormány, így a megújuló forrásból termelt energia lehet a súlyosan eladósodott ország új exportterméke.

2011.10.07 19:40MTI

A Helios terv elnevezésű program szerint 2020-ig 10 ezer megawatt - a teljes magyarországi villamosenergia-termelési kapacitást meghaladó mennyiségű - energia megtermelésére alkalmas naperőművi kapacitást építenek ki.
   
Az országban évente átlagosan 300 körül van a napsütéses, derült napok száma, a megtermelt energia 25 százalékát pedig extra ráfordítás nélkül, a meglévő - jelenleg importra használt - hálózaton keresztül lehetne exportálni.
   
A fejlesztések így is igen tőkeigényesek, a tervezett kapacitás kiépítéséhez nagyjából 20 milliárd euróra van szükség. Ezt részben uniós támogatásból teremtenék elő, és várják a külföldi beruházókat is - hangzott el pénteken egy athéni görög-német vállalkozói fórumon, amelyet Philipp Rösler német gazdasági miniszter hivatalos görögországi látogatásához időzítettek.
   
Frank Asbeck, a Solarworld nevű német társaság vezetője a fórumon elmondta: reálisak a kormányzati tervek, megvalósításuk révén a görögországi energiaszükséglet 30 százaléka fedezhető napenergiából. Az erőművek mellett az ágazatban használt felszerelések, eszközök gyártása is Görögországba települhet, így enyhülne a munkanélküliség is. Az állam elsősorban a naperőmű telepek létesítéséhez szükséges terület biztosításával, például kimerült, bezárt szénbányák átadásával segítheti a fejlesztéseket - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.