Hétfőre tolták a szavazást

Halogatják a döntést az euróövezeti mentőalapról Máltán

A máltai törvényhozásban elhalasztották az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) bővítéséről szóló döntést.

2011.10.06 09:18MTI

A szavazást eredetileg szerdára tervezték, de csütörtökre virradóra végül úgy döntöttek, hogy a következő hétfőre halasztják a voksolást, miután egy ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy nem bocsátották a törvényhozók rendelkezésére a módosított javaslatot, amelyről szavazni kellett volna.
   
A késedelem ellenére biztosra vehető, hogy Málta elfogadja a támogatásra szoruló euróövezeti tagállamok megsegítésére hivatott EFSF bővítését. Ennek részeként Máltának 398 millió euró helyett 704 millió eurós kötelezettséget kell vállalnia, túlnyomórészt hitelgarancia formájában.
   
Az EFSF bővítését mind a 17 euróövezeti tagállam törvényhozásában el kell fogadtatni. Málta mellett Hollandiában és Szlovákiában van még hátra a parlamenti szavazás. A hágai törvényhozásban csütörtök este, Pozsonyban pedig legkésőbb a következő hét keddig kell szavazni.
   
A ratifikálás szempontjából legkényesebb államnak számító Szlovákiában a pártok megegyezésének esélye továbbra is csekély.
   
Csütörtökön a megállapodást leginkább ellenző koalíciós liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt frakcióvezetője, Richard Sulik    
úgy nyilatkozott: kicsi az esélye, hogy azokat a feltételeket, amelyekhez pártja ragaszkodik, sikerül elfogadtatni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy véglegesen még nem utasították el a ratifikálást. A SaS egyebek között ragaszkodik ahhoz, hogy olyan megoldást találjanak, amely a szlovák adófizetőknek "egyetlen eurócentjébe sem kerül."
   
A szlovák kormánykoalíció négy pártja közül három - SDKU, Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Híd - támogatja az eurós mentőcsomag kiterjesztésének megszavazását, míg a SaS határozottan elutasítja, és ez egyben a koalíció szétesésével, a kormány bukásával is fenyeget.
   
A múlt pénteki osztrák döntéssel immár 14 euróövezeti állam ratifikálta az európai mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek kiterjesztését.
   
Az EFSF 2013. június 30. után szűnik meg, akkor, amikor már nincs tagállamnál kintlévősége, illetve a szervezet is visszafizette valamennyi adósságát. Ekkor az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) veszi át az EFSF és az EFSM szerepét. A 2013 januárjában megalakuló ESM 700 milliárd eurónyi tőkével rendelkezik majd, amelyből 80 milliárd eurót tesznek majd ki a tagállamok közvetlen befizetései. Az euróövezeti államok felmondható tőkeátruházása teszi ki a fennmaradó 620 milliárd eurót. Az ESM tényleges hitelfolyósítási kapacitása 500 milliárd euró lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.