"Érezhető nyomás alá kerültek"

Hűti az aranyat a javuló részvénypiaci hangulat

A lefagyóban lévő világgazdaság és a fiskális problémák ellenére, érezhető nyomás alá kerültek az utóbbi napokban a nemesfémek.

2011.09.19 08:36ma.hu

Az arany árfolyama kétszer is hiába kormozta meg az unciánkénti 1.900 dolláros értéket. Az áttörés mindkét alkalommal meghiúsult. Az arany és az ezüst piacán kialakult borús hangulatra a magyarázat az árfolyamokra ható külső tényezőkben keresendő – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany és az ezüst árfolyama egy konszolidációs szakaszba lépett, miután az elmúlt hét eseményei átmeneti megnyugvást hoztak a tőkepiacokon, de a dollár erősödésével egyetemben általánosan is mérséklődtek a nyersanyagárfolyamok. Európa adóssággondjai csillapodtak némiképp arra a hírre, hogy Kína kiáll Európa mellett, és a jövőben vásárolja a problémás országok kötvényeit, de enyhültek egy lélegzetvételnyit a tőzsdéi feszültségek annak köszönhetően is, hogy az eurózóna vezető tagországai Görögország számára egy új mentőcsomagról állapodhatnak meg.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanis megerősítették azon álláspontjukat, miszerint Görögország továbbra is az euróövezet elválaszthatatlan része kell, hogy maradjon. Ez nagy valószínűséggel utat nyit további eurómilliárdok folyósításának Athén és a közös európai álom vágyott megmentésére. A Görögország körüli folyamatos bizonytalanság azonban nyomasztó teher marad a továbbiakban is a befektetők számára, még ha átmenetileg oldódott is a légkör, miután Berlin és Párizs kiállt a görög eurótagság mellett. A Merkel-Sarkozy megbeszélés zárónyilatkozatát megelőzően londoni elemzők már 96%-os valószínűséggel árazták a hellén államcsőd veszélyét, amely egy pusztító földrengéssel lenne egyenértékű a világ jelenleg oly törékeny pénzügyi berendezkedésében. Egy görög csőd katasztrofális helyzetbe sodorhatná a francia bankrendszert is, amely a tönk szélére került Görögország messze legnagyobb hitelezője. A bedőlő francia bankok pedig magukkal ránthatják a szakadékba a nekik hitelező többi pénzintézetet. Ezzel egy láncreakció venné kezdetét, amelyhez képest a 2008-as pénzügyi válság csupán szende előjátéknak tűnhet. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter ennek kapcsán Wroclawban, az európai pénzügyminiszterek tanácskozásán már a monetáris unió széthullását vizionálta, és úgy fogalmazott, hogy "ha az euróövezet szétesik, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az Európai Unió is szétesik".

Ezzel pedig 10-20 éves időtávon - írja a portál - „növekszik a mindenféle önkényuralmi politikai mozgalmak kialakulásának, akár még a háborúskodásnak is a veszélye."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.