Négyezer hektárról 150-re

A múlté lehet a makói hagyma

Az elmúlt években négyezer hektárról mindössze 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete - a kormány állítása szerint segítség nélkül akár el is tűnhet a piacról.

2011.09.12 12:25ma.hu

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a tárca a termelőknek. A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme az öntözésfejlesztés is, amely a hagymatermelés szempontjából is elengedhetetlen - írja a kormany.hu.

A XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztiválon a szakmai résztvevők péntek délelőttől kínálják termékeiket, a bemutatón 28 szakmai kiállító standját tekinthetik meg az érdeklődők.

A makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt – mondta el a kiállítás megnyitóján Fazekas Sándor, hozzátéve: a termények piacra juttatásához, a marketinghez szakmai segítség szükséges, mely mellé a tárca a kertészeti kultúrát is támogatni igyekszik különféle pályázatokkal.

A város polgármestere, Buzás Péter többek között arról beszélt, hogy a makói hagyma többek között a városba települt svájci feldolgozócég, a Givaudan révén remélhet új piacot, amely alapanyagként felvásárlója lehet a porított hagymának. Ehhez azonban – mint már oly sokszor elhangzott – a gazdák összefogására is szükség volna. No meg a nemesítésre, új, versenyképes fajták megjelenésére – vélekedett Mágori Józsefné parlamenti képviselő.

Ha mindez összejönne, és újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson - írja a kormany.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.