Az S&P szerint a kockázat egyre nő

Újabb euróövezeti recesszió jöhet

Bár a Standard and Poor's szerint az euróövezeti gazdaságok lassulásával nő a kockázata egy újabb recessziónak a valutaunióban, a hitelminősítő továbbra is úgy látja, hogy a klasszikus kettős mélypontú recessziót elkerüli a térség, mivel a következő 18 hónapra kitekintve számos növekedési forrás mutatkozik.

2011.08.30 13:49MTI

Az S&P kedden tette közzé " A lassuló növekedés Európában növeli a kettős mélypontú recesszió kockázatát" című tanulmányát, amelyben az újabb recessziós kockázatok elemzése mellett lefelé módosítja az euróövezeti gazdaságok idei és jövő évi növekedésére tett júliusi előrejelzését.
   
Az eurózóna egészére most 1,7 százalékos növekedést vár az idei évre a hitelminősítő a júliusi becslésben szereplő 1,9 százalék helyett. 2012-re jelenleg 1,5 százalékot valószínűsít, júliusban még 1,8 százalékot várt.
   
Németországra az idei évre változatlanul 3,3 százalékon hagyta az idei, de 2,0 százalékra csökkentette jövő évi előrejelzését. Franciaországra az idén és jövőre is 1,7 százalékot vár most, míg az euróövezeten kívüli nagy uniós gazdaság, Nagy-Britannia idei növekedését 1,3 százalékra valószínűsíti, a 2012-est pedig 1,8 százalékra.
   
A tanulmányban a cég Európával foglalkozó vezető közgazdásza úgy véli, hogy a recesszió irányába mutató kockázatok jelentősek, de a felzárkózó térség részéről az euróövezeti exportra továbbra is jelentkező erős kereslet, valamint a vállalati tőkekiadások terén folytatódó - bár vontatott - élénkülés a következő másfél évre is növekedési potenciált jelez az euróövezetben.
   
A jelentés szerint a belső fogyasztási kereslet mérsékelten támogatja a növekedést a következő hónapokban, ugyanakkor a magas munkanélküliség  és az értékpapírpiacokon tapasztalható hanyatlás a költekezésre nézve lefelé mutató kockázatot jelent.
   
A központi bankok kiigazító pénzügyi politikája hatékony - állapítja meg az S&P és az eurórendszeren belül segítették a likviditási válság elkerülését, viszont ezen politikák hatása a reálgazdaságra korlátozott.
   
A hitelminősítő úgy véli, hogy - tekintve a "W" alakú recesszió újabb kockázatait, valamint a folytatódó aggodalmakat a dél-európai szuverén adósságválság kilátásaival kapcsolatban - az Európai Központi Bank valószínűleg 2012 tavaszáig elhalasztja az újabb kamatemelést, vagyis a jövő év első negyedének végéig a jelenlegi szinten marad az euróövezeti kamat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.