Eddig százezer is megvolt...

Devizahitelesek: maximum 30 ezer lesz a közjegyzői díj

A közjegyzők a hatályos jogszabály szerint számítják a díjat.

2011.08.24 19:44MTI

A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés 15-20 ezer forint lesz, ha arra a közjegyző irodájában kerül sor, a bankban történő hitelesítés 5-6 ezer forinttal kerül többe - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hét elején megjelent rendelete szerint a gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíjat és költségtérítést a bank fizeti. A rendelet visszautal a díjszabási rendeletre, ebből következik a 15-20 ezer forintos díj, amely a kiszálláskor 5-6 ezer forint költséggel növekedhet - tette hozzá.

A módosító szerződés tartalmazza az eredeti hitelszerződés néhány kitételét, továbbá az adós egyoldalú kötelezettségvállalását. Miután a gyűjtőszámlán keletkező összeg előre nem kalkulálható, ezért annak a lejáratkori megállapítása is rögzítésre kerül. A végső összeg majd közjegyzői tanúsítványba kerül a lejáratkor - mondta az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.