Garantálnák a költségvetés stabilitását

Alkotmányban rögzítenék az adósságlimitet a spanyolok

A spanyol kormányfő és a legnagyobb ellenzéki párt vezetője kész alkotmányba foglalni, hogy meddig adósodhat el az állam, ami garantálná a költségvetés stabilitását közép- és hosszú távon.

2011.08.23 15:26MTI

A szocialista párti José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök kedden a parlamentben bejelentette, hogy a kérdésről már egyeztetett Mariano Rajoy ellenzéki vezetővel. Rajoy ugyancsak a parlamentben az mondta, hogy támogatja az alkotmány módosítását.
   
A politikusok arról nem beszéltek, hogy mi lenne az adósságplafon várható mértéke. A kormányfő jó esélyt lát arra, hogy az alkotmányváltoztatást még a novemberi választások előtt elfogadják.
   
Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) vezetője, nagy előnnyel vezet a közvélemény kutatások szerint a november 20-i választások előtt.
   
Ez lenne a második alkotmányváltoztatás az alaptörvény 1978. évi elfogadása óta.
   
Spanyolországban tavaly 9,2 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány. Ez idén várhatóan 6 százalékra mérséklődik, de így is jóval meghaladja az euróövezetben felső határként megállapított 3 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.