Újabb megszorításokra készül a kormány

Franciaország: adakoznak a szupergazdagok

Nyilvános levélben ajánlotta fel segítségét a kormánynak az adósságok leküzdéséhez több szupergazdag francia.

2011.08.23 15:19MTI

A Le Nouvel Observateur hetilap internetes kiadásában azt javasolták a kormánynak, hogy dolgozzon ki a rendkívül tehetős franciáknak egy olyan speciális adózási konstrukciót, ami még nem kényszerítené őket arra, hogy külföldi adóparadicsomokba helyezzék át székhelyüket.
   
A levelet aláíró tizenhat ember között van egyebek mellett a L'Oreal-örökös Liliane Bettencourt, a Total-főnök Christophe de Margerie, Frédéric Oudéa, a Société Générale vezérigazgatója, illetve Philippe Varin, a PSA Peugeot Citroën elnöke.
   
A költségvetésért felelős miniszter, Valerie Pecresse nemrégiben egy rádióinterjúban azt mondta, hogy az évi egymillió eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek több adót kellene fizetni. Ez nagyjából 30 ezer embert érintene Franciaországban, és évi 300 millió eurót hozna az államkasszának.
   
Nicolas Sarkozy államfő legalább 5 milliárd eurós extra bevételt szeretne látni a jövő évi költségvetésben egyebek mellett az adókedvezmények megnyirbálása révén, miután az államháztartás hiánya az idén 5,7 százalék, az államadósság 85,4 százalék körül alakul a GDP-hez viszonyítva.

(A francia kormány augusztus 24-én újabb megszorításokat tervez bejelenteni a költségvetési hiány csökkentése érdekében).
   
A petíció hangsúlyozza: "ha a deficit és az adósság növekedésének veszélye fenyegeti Franciaország és Európa jövőjét, és a kormány mindenkit szolidaritásra kér, akkor a mi hozzájárulásunk is szükséges".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.