Ó, a magas költségek

Már Izraelben is a drágaság miatt tüntetnek

Több tízezren tüntettek szombat este Izraelben a magas megélhetési költségek miatt; a zsidó államban immár negyedik hete tartanak a tiltakozó megmozdulások.

2011.08.14 08:28MTI

Míg egy hete Tel-Avivban 250 ezren vonultak utcára, ezúttal az onnan északra fekvő kikötővárosban, Haifában tüntettek a legtöbben, nagyjából 30 ezren. Összesen még egyszer ugyanennyien tüntettek Beér-Sebában, Askelónban, Eilatban és más városokban - jelentette az Ynet izraeli hírportál. Most először arabok lakta településeken is voltak tüntetések.

A szervezők bevallott célja, hogy kiszélesesítsék a tiltakozó akciót. Azt szeretnék, hogy országszerte legyenek tüntetések, és azokon az összese társadalmi csoport részt vegyen. Eddig jórészt a középosztály és a diákok képviseltették magukat a megmozdulásokon.

"Szociális igazságosságot, gondviselő államot akarunk" - skandálták a tiltakozók, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát hibáztatták a kialakult helyzetért.

A tüntetések négy hete a lakásbérleti díjak elleni tiltakozással kezdődtek Izraelben, de azóta a lista kibővült; tiltakoznak a magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt, követelik az egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer javítását és az adók csökkentését.

Felmérések szerint az izraeliek 88 százaléka egyetért a tiltakozások céljával, és 53 százalékuk azt mondta, hajlandó részt venni a tüntetéseken.

Benjámin Netanjahu megbízott egy ad hoc bizottságot, hogy foglalkozzon a tüntetők követeléseivel. A tiltakozók eddig elutasították a kormány minden reformjavaslatát, és szeptember 3-ra 50 izraeli városra kiterjedő, egymilliós tüntetést hirdettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.