Kutatás-fejlesztésről, energetikáról értekeztek

Izraelben tárgyalt Fellegi

Kutatás-fejlesztési együttműködésről, a kritikus infrastruktúrák védelmének informatikai hátteréről és energetikai kérdésekről tárgyalt július végén Izraelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

2011.08.08 17:07MTI

A tárcavezető hivatalos útján izraeli miniszterekkel tárgyalt, és több nemzetközi jelentőségű izraeli informatikai, kutatás-fejlesztési és energetikai vállalat és szervezet tevékenységéről is informálódott, valamint jelentős befektetői csoportok vezetőivel is találkozott.
   
Fellegi Tamás Shalom Simhon ipari-kereskedelmi és munkaügyi miniszterrel az első közös ipari kutatás-fejlesztési (k+f)együttműködési pályázat kapcsán megállapodott abban, hogy az izraeli partner pályázat-értékelési eljárásának lezárása után a magyar oldali pályázatkezelési lépések késedelem nélkül megtörténnek. A külön-külön értékelt pályázatokról várhatóan szeptemberben hozza meg a végleges döntést a közös bizottság.
   
A miniszterek egyetértettek abban, hogy fontos ösztönözni a magyar kutatók aktívabb bekapcsolódását a dinamikus és gyakorlatorientált izraeli k+f világba. A tárgyaláson egyeztettek a technológiai inkubátorok hálózatáról és annak magyarországi bevezetésének lehetőségéről, amely elősegítheti a technológiára specializált külföldi kockázati tőke-alapok bevonását.
  
Fellegi Tamás külön kiemelte annak szükségességét, hogy működőtőke-befektetések érkezzenek Magyarországra, amelyek gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményezhetnek - olvasható a közleményben.
   
Dan Meridor, miniszterelnök-helyettessel, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszterrel a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt a magyar miniszter. Megvitatták a kritikus infrastruktúrák védelmének izraeli tapasztalatait is, mivel azok megismerése segítheti a magyarországi struktúra eredményes kialakítását.
   
A magyar kormány egy olyan egységes normarendszer megalkotására készül, amely a biztonság garantálása mellett lehetővé teszi a létrejövő intézményrendszer alkalmazkodását a folyamatosan változó kockázati környezethez - hangsúlyozza az NFM.
   
Fellegi Tamás Israel Katz közlekedési és közlekedésbiztonsági miniszterrel a kétoldalú légügyi kapcsolatokról, Moshe Kahlon távközlési miniszterrel a Kritikus Infrastruktúra Védelem távközlési aspektusairól, Uzi Landau nemzeti infrastrukturális miniszterrel pedig a közel-keleti térség új földgázlelőhelyeiről folytatott megbeszélést.

A fejlesztési tárca vezetője a Gilad Erdan környezetvédelmi miniszterrel tartott tárgyalásán az izraeli klímapolitika főbb irányairól, az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében nemzeti szinten tett lépésekről tájékozódott. Az energiapolitikáért és a klímaügyekért felelős miniszterekkel Fellegi Tamás megosztotta az európai uniós elnökség alatt szerzett magyar tapasztalatokat. A felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a hosszú távú együttműködés lehetőségeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.