A Fidesz eszközkezelője "fabatkát sem ér"?

Nagy bajban a devizahitelesek - kormányzati válságtanácsért kiált az LMP

Vágó Gábor azt mondta: az LMP azt kéri a miniszterelnöktől, hogy azonnal hívjon össze kormányzati válságtanácsot a devizahitelesek megmentése érdekében.

2011.08.10 14:00MTI

A párt azt is szeretné, ha a kormány felfüggesztené és újratárgyalná a bankszövetséggel kötött korábbi megállapodást. A tárgyalásokba bevonnák a hitelesek érdekeit védő szervezeteket is.
   
Az LMP-s képviselő azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a bankok frankban számolhassák el azokat a költségeiket, amelyek a hiteltartozásokat növelik. Rámutatott arra, hogy például Horvátországban az árfolyamgát miatt egyéni számlán gyűlő hitelkülönbözetet nem lehet kamatokkal terhelni.
   
Szerinte a kormányzat által kidolgozott eszközkezelő "fabatkát sem ér", mert azzal legfeljebb pár tucat családon lehet segíteni, ezért az LMP továbbra is egy eszközkezelő létrehozásában gondolkozik.

Ebben mind az állam, mind a bankok, mind a hitelesek tulajdonosként vennének részt - mondta Vágó Gábor, szorgalmazva a magáncsőd intézményének mihamarabbi bevezetését is. Javasolta azt is, hogy a 90 napot meghaladó tartozással rendelkezőkhöz menjen ki a családsegítő.
   
"Lehet hivatkozni a nyári szabadságolási időszakokra, de amikor helyzet van, akkor ott kell lenni a legénynek a gáton" - indokolta az azonnali lépések szükségességét a szóvivő, aki szerint a kormányzati politikusoknak fontosabb a saját üdülésük, mint az emberek kiszolgáltatottsága.

Azért is kell sürgősen intézkedni, mert a kormány az elmúlt egy évben semmit nem tett a devizahitelesek érdekében, "csupán látszatintézkedésekre futotta" - tette hozzá.
   
Vágó Gábor kijelentette, hogy az árfolyamgát intézményével nem lehet megmenteni az adósokat, mert így 2015-ben halmozottan jelentkeznek majd a problémák.

"A kormány ahelyett, hogy létrehozna egy, a hosszú távú lakáspolitikai problémákat is megoldó intézményt, Ócsán egy szegénytelepet hoz létre, ahol munkahelyek híján kitörési lehetőség sincsen" - mondta a képviselő a fizetésképtelen lakáshitelesek megsegítésére vonatkozó beruházásra vonatkozó belügyminisztériumi tervek kapcsán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.