Kereskedelmileg hasznosíthatóak az energiahordozók

Olajat és gázt találtak a norvég partoknál

A kutatási koncesszión osztozó norvég Statoil és a svéd Lundin Oil közölte: új, kereskedelmileg hasznosítható olaj- és gázlelőhelyeket fedeztek fel az Északi-tenger és a Barents-tenger norvég felségvizein.

2011.08.09 11:18MTI

A norvég partoknál Stavanger közelében fekvő olajmező az előzetes felmérések szerint 200-400 millió hordó olajegyenérték (boe) szénhidrogén energiahordozót rejt.
   
Az olajmezőtől északra, de még a kontinentális talapzat norvég szektorában, a francia Total többségi koncessziós területén 10-50 milliárd köbméter földgázt rejtő lelőhelyet mértek be a társaságok.
   
Az amerikai Marathon és a svéd Ludlin egy héttel ezelőtt jelentette be kereskedelmileg egyelőre nem hasznosítható olaj- és gázmezők bemérését a Barents-tengeren.
   
A Statoil áprilisban a Barents-tengeren a Spitzbergák és az orosz Novaja Zemlja között fedezett fel egy új olajlelőhelyet. A mező akkor 150-250 millió hordó olajegyenértékre becsült kapacitását 500 millió boe-re emelte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.