Megsínyli a gazdaság az erős frankot

Svájc: mélyponton a fogyasztói hangulat

A berni kabinet gazdasági államtitkársága (SECO) közölte: kétéves mélypontra esett a svájci fogyasztói hangulatindex, jelezve, hogy az ország gazdaságára is komoly hatást gyakorol a frank erősödése.

2011.08.09 11:11MTI

A svájci frank több mint 18 százalékkal erősödött az euróhoz képest április eleje óta, ami arra kényszerítette a svájci központi bankot augusztus 3-án, hogy 0,00-0,25 százalékra csökkentse kamatcélját az addigi 0,00-0,75 százalékról.

A bank egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy lassulhat a gazdaságnövekedés a második félévben.
    
A SECO június közepén változatlan szinten, 2,1 százalékon tartotta Svájc idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos előrejelzését. A jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 1,9 százalékról 1,5 százalékra rontotta.
   
Az 1.100 magánszemély megkérdezése alapján számított fogyasztói hangulatindex mínusz 17 pontra csökkent júliusban az áprilisi  mínusz 1 pontról. A szakértők mínusz 5 pontra számítottak.
   
A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos, 12 hónapra előre tekintő alindex plusz 14 pontról mínusz 22 pontra esett. A megkérdezettek körében nőtt a munkanélküliségtől való félelem, az ezt jelző  almutató 16 pontról 54 pontra ugrott.

A megtakarítási hajlandóságot jelző almutató ugyanakkor javult, plusz 9 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 9 pontról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.