Újabb pofonok

Már a Moody's is az USA leminősítésében gondolkodik?

A Moody's is a leminősítés lehetőségére figyelmeztette az Egyesült Államokat 2013 előtt, ha Washington nem hirdet megfelelő megtakarítási programot, illetve ha a gazdaság növekedése jelentősen csökken.

2011.08.08 11:41MTI

A Moody's hangsúlyozta: csak azért tartotta meg a legjobb besorolást, mert bízik abban, hogy Washington 2013-ig további lépéseket tesz a deficit csökkentésére. Az amerikai államadósság-limit emeléséről hozott kongresszusi döntés után megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyben negatív kilátást adva az osztályzatra.

Az Egyesült Államok pénteken először vesztette el a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát, az amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt.

A hitelminősítő közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást. Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra. A hitelminősítők doyenje, a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.