Megerősítette Csehországot

A Moody's nem tart eurójárványtól

Megerősítette Csehország elsőrendű befektetői adósosztályzatait csütörtökön a Moody's Investors Service.

2011.08.04 19:04MTI

A nemzetközi hitelminősítő szerint korlátozott annak a kockázata, hogy az euróövezeti periféria adósságválsága átterjed a cseh gazdaságra.

A Moody's londoni bejelentése szerint a megerősítés a cseh kormány devizában és hazai valutában kiadott kötvényeinek stabil kilátású "A1" besorolására, a rövid futamidejű szuverén devizakötvények "P-1" osztályzatára, a devizabetétekre meghatározott "A1/P-1" szintű országplafonra, a kereskedelmi adósokra megállapított "Aa1/P-1" felső devizaadósság-besorolási korlátra, valamint a helyi valutában vezetett adósságok és betétek lehetséges legjobb, "Aaa" országplafon-minősítésére vonatkozik.

A megerősítéshez fűzött londoni elemzésében a hitelminősítő kifejti, hogy egy szuverén adóst három lehetséges beszűrődési csatornán - a kormányzati finanszírozáson, a pénzügyi rendszeren és a reálgazdaságon - keresztül fertőzhet meg az euróövezeti periféria járványa.

Csehország esetében azonban a kormányzati finanszírozáson és a pénzügyi rendszeren keresztül beszivárgó válság kockázata "elhanyagolható", mivel a cseh kormány mindenekelőtt helyi valutában történő belső finanszírozásra támaszkodik. Ennek forrása a "mély likviditású, bár alulfejlett" cseh tőkepiac.

A bankrendszeren belüli bőséges likviditás csökkenti a finanszírozási költségeket, amelynek eredménye alacsony és megfizethető kamatteher - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

A Moody's szerint a közvetlen reálgazdasági járványveszély is "korlátozott", bár a cseh gazdaság nyitottsága és exportfüggősége miatt közvetett hatások érhetik Csehországot, ha az euróövezeti periféria instabilitása érinti a fő kereskedelmi partnerek növekedését.

A közép-kelet-európai gazdaságokat fenyegető euróövezeti járványveszélyről a minap a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai is átfogó elemzést állították össze; ők szintén három lehetséges beszűrődési csatornát azonosítottak.

Az első az euróövezeti növekedés lassulása, amely lassíthatja a keletiek növekedését is, különösen azokban az országokban - Magyarországon, Csehországban és Romániában -, amelyekben nincs erőteljes hazai kereslet.

A második csatorna a nyugati bankok közép-kelet-európai kitettsége, amely a Morgan Stanley elemzése szerint jelentős, és jóval meghaladja a görög bankok szerepét a délkelet-európai térségben.

A ház szerint végül a "magától értetődő" járványveszély a pénzpiacokról fenyeget.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint ha a "járványpszichózis eléri Közép-Kelet-Európát", a 2008-ban történtekből levonható tanulság az, hogy a piac "képtelen a különbségtételre". Így fordulhatott elő például, hogy 2008 végén a cseh piacok is zuhantak, jóllehet a cseh háztartásoknak nem is voltak devizaalapú adósságaik, alacsony volt az államadósság és a folyómérleg-hiány, a cseh bankrendszer pedig szilárdan állt a lábán. Egyszerűen a közelség a nyomás alatt lévő országokhoz - Magyarországhoz és Romániához - elégséges volt annak a következtetésnek a levonásához a piacon, hogy "Csehország is csak egyike a közép-kelet-európai országoknak, és mint ilyen, semmiben nem különbözik a többitől" - állt a Morgan Stanley londoni részlegének minapi átfogó közép-kelet-európai járványkockázati elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.