Nincs megnyugvás

Fertőző aranyláz: viharos hét után folytatódik a világjárvány

A nyári hónapokat általában gyengülő árfolyamok jellemzik az arany piacán. Az idei nyár azonban eddig rendhagyóan alakult, és tekintettel az egyre éleződő gazdasági és pénzügyi feszültségekre nem várható augusztus hátralevő részében sem megnyugvás a piacokon.

2011.08.08 07:28ma.hu

Az aranykereslet szezonjait mindeközben egyre kevésbé a korábban jellegzetes ciklikusság (például az indiai ékszeripar fogyasztása), mintsem az éppen aktuális események határozzák meg.

A legfrissebb ilyen esemény az, hogy az USA elvesztette a csak a legjobb adósoknak járó tripla „A” besorolását – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt héten csütörtökön ismét rekordot döntött az arany árfolyama, amikor Londonban a délutáni kereskedésben 1.679,50 dollárig emelkedett a jegyzés. A hét eleje óta szárnyaló aranyár az egyre negatívabb nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatra adott válaszként értelmezhető. Míg az arany csúcsot döntött, addig a részvények és az ipari nyersanyagok gyakorlatilag szabadesésbe váltottak. A recessziós félelmek és a piaci pánik által generált hatalmas eladási hullám 2 billió dollárt is meghaladó vagyont semmisített meg néhány röpke óra alatt, kísértetiesen emlékeztetve a 2008. szeptember 29-e tőzsdekrachra, amely a három éve kezdődött gazdasági válság nyitányát adta. A tőzsdék zuhanása rövid időre mínuszba húzta a sárga nemesfém spotárfolyamát is, amikor számos piaci szereplő arra kényszerült, hogy aranybefektetése eladásával fedezze a részvénypiacokon elszenvedett veszteségeit.

Másnap, pénteken azonban már ismét erősödő jegyzések jellemezték az arany kereskedését, amely így unciánként 1.658,75 dolláron, forintban pedig eddig még soha nem látott 320.935 forintos csúcson fejezte be Londonban az elmúlt hetet. Dollárban számolva ez csaknem 20%-os (forintban +12,05%) növekedést jelent az év kezdete óta, míg a részvénypiacok teljesítményét mérő amerikai Dow Jones (-5,75%) és a hazai BUX-index (-8,72%) az év eleje óta csak vesztettek az értékükből.

Arany, ezüst, Dow Jones és Bux-index

A részvények szakadása közepette ismét beigazolódott, hogy az arany az egyedül igazán válságálló nemesfém. A hagyományosan az ipari fémekhez sorolt ezüst (az ezüstkereslet 80%-áról az ipar gondoskodik) a globális recessziótól való rémület közepette komoly veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Csütörtökön, a szürkésfehér nemesfém napon belüli közel 8%-os tőzsdei esését az a félelem alapozta meg, hogy a világgazdaság esetleges zsugorodásával az ipari termelés is visszaeshet, ami csökkenő ezüstkereslettel járna. Ugyanakkor a piaci pletykák szerint a tőzsdék negatív hangulatát egyes nagybankok is megpróbálták kihasználni a nemesfémeknél való intervencióra.

A cél az egyéb befektetésekből a nemesfémek felé menekülő tőke feltartóztatása lehetett. Ugyanakkor több amerikai óriásbank is jelentős short-pozíciókkal spekulál csökkenő árakra a nemesfémeknél, ezért nem érdekük az árfolyamok emelkedése, hiszen azok még további erősödés esetén hatalmas veszteségeket termelnének a számukra.

A hét eleji erősödésének köszönhetően még a későbbi veszteségek dacára is mindössze 1%-os mínusszal, 39,24 dolláron (7.592 forint) zárta az ezüst az elmúlt hetet a londoni árfixing alapján. A májusban indult, majd július elejétől ütemváltással felgyorsult rövidtávú trend a korrekció ellenére sem sérült érdemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.