Mélységes mély vagyoni szakadék tátong

A fehéreket kevésbé sújtotta a válság Amerikában

A mérések kezdete óta a legnagyobb vagyoni szakadék tátong az Egyesült Államok fehérbőrű, illetve a fekete és a spanyolajkú rétege között, vizsgálódások szerint a gazdasági válság kevésbé sújtotta a fehéreket.

2011.07.27 15:53MTI

A Pew Research Center nevű agytröszt szerint a fehér háztartások átlagjövedelme húszszorosa a fekete bőrű lakosok és tizennyolcszorosa a spanyolajkú lakosság bevételeinek.

Ezzel a legnagyobbra nőtt a vagyoni különbség a mérések 25 évvel ezelőtti bevezetése óta. A 2009-es kormányadatok alapján megállapított különbség kétszerese a 2007-2009-es gazdasági recesszió előtti időszakban jelzetteknek.
   
Az ingatlanok értékének zuhanása volt a legfőbb oka a háztartások vagyonának csökkenésében, ez mindegyik csoportot érintette, leginkább azonban a spanyolajkú közösséget sújtotta az ingatlanpiac romló helyzete - fűzte hozzá a jelentéshez kedden Rakesh Kochhar, az intézet vezető kutatója.
   
A kisebbségek vagyona sokkal inkább összpontosul házakban, mint a fehéreké, ez is magyarázat a szakadék mélyülésére. A Pew szerint a spanyolajkúak vagyona kétharmadával, a feketéké 53 százalékkal, a fehéreké 16 százalékkal zsugorodott. A

z előbbi két réteghez tartózók több mint felének vagyona koncentrálódik házakban, a fehéreknél ez az arány 44 százalék. Az ingatlanárak viszont 2005 utolsó negyedévéhez képest 27,3 százalékkal csökkentek 2009 negyedik negyedére.
   
A Pew intézet szerint 2009-ben a fekete háztartások vagyona - az adósságokat levonva - 5677 dolláros átlagot mutatott, a spanyolajkúaké 6325, a fehéreké 113 149 dollár volt.

A legjelentősebb vagyonzsugorodás a spanyolajkúakat sújtotta, ennek részben az az oka, hogy közülük legtöbben az Egyesült Államok "ingatlanos válságövezeteiben", Arizonában, Kaliforniában, Floridában és Nevadában élnek.
  
A munkanélküliség tekintetében is nagy szakadék mutatkozik, júniusban a feketék 16,2 százaléka, a spanyolajkúak 11,6 százaléka és a fehérek 8,1 százaléka volt állás nélkül statisztikák szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.