Kis korbácsütések

A szocik a munka törvénykönyvének tervezett módosítását kritizálják

Az MSZP szerint amennyiben igazak a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról kiszivárgott hírek, "akkor a Fidesz újabb korbácsütéssel jelzi a dolgozó embereknek, a családtervezés előtt állóknak és a tisztességgel végigdolgozott munkáséveik végén járóknak, hogy már nem kellenek, vagy ha mégis, akkor csak éhbérért, közmunkatáborokban."

2011.07.22 10:45MTI

Ezért a szocialisták arra szólítják fel a Fideszt, hogy fejezze be a munkavállalók folyamatos megaláztatását, jogaik elrablását, létbiztonságuk megsemmisítését.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy a munka törvénykönyve tervezett módosítása szerint változna egyes társadalmi csoportok munkaügyi védettsége, már a védelmi időszak alatt is lehetne közölni a felmondást. A tervezet szerint megszűnik a 15, illetve 30 napos türelmi idő is, a felmondási idő a védelmi időszak leteltének napján egyből elkezdődik. Gúr Nándor szocialista politikus, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke pénteki közleményében azt írta: "a Fidesz eddig is gátlástalanul viselkedett a magyar munkavállalókkal. Először elvette tőlük a jogot, hogy indoklással lehessen csak felmondani nekik, majd megzsarolta őket és elrabolta magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat".

Gúr Nándor kifogásolja, hogy a Fidesz azt a még meglévő családvédelmi jogot akarja megváltoztatni, miszerint a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat egyebek között a táppénzen lévőknek, a várandósoknak, a lombikbébi programban résztvevőknek, a gyesen, gyeden lévőknek, valamint azoknak a dolgozóknak, akiknek legkisebb gyermeke még nem érte el a hároméves kort.

Hozzátette: a tervezet szerint kikerülne a munka törvénykönyvéből az a rendelkezés is, hogy csak különösen indokolt esetben lehetne rendes felmondással felmenteni azokat a munkavállalókat, akiknek kevesebb, mint 5 évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.