Megállapodnak az újabb hitelprogramról

Az euróövezeti vezetők optimisták a Görögországgal kapcsolatban

Megállapodást várnak az Európai Unió közös pénzét sajátként használó 17 ország állam- és kormányfői egy Görögország segítésére szolgáló újabb hitelprogramról csütörtökön, s azt remélik, ez kedvező hatással lesz az euróövezettel kapcsolatos piaci bizonytalanság megszüntetésére.

2011.07.21 13:36MTI

Ez derült ki a brüsszeli találkozó előtt tett nyilatkozatokból.
   
Az értekezlet előtti hangulatot érezhetően befolyásolta az a bejelentés, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök előző esti előkészítő megbeszélésen közös álláspontra tudott jutni a témában. Ennek jelentőségét nem csak az adja, hogy az euróövezet két meghatározó országáról van szó, hanem az is, hogy Berlin és Párizs kiinduló pozíciója jelentősen eltérő volt.
   
A brüsszeli ülésre érkezve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bizonyosságát fejezte ki, hogy a találkozón megoldást, mégpedig jó megoldást fognak találni a görög adósságválság miatt keletkezett nehézségekre.
   
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök azt hangoztatta, hogy az euró maga nincs veszélyben, az Európai Unió közös pénze stabil valuta.
   
A 17 országot magába foglaló zóna - Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia - pénzügyminiszteri csoportját is elnöklő kormányfő megerősítette, hogy az adósságválsággal küzdő Görögország segítésére szóló új hitelcsomagban a magánbankokra kirótt adó várhatóan nem kap szerepet.
   
Nem zárta ki ugyanakkor egy részleges görög fizetésképtelenség lehetőségét, bár hangoztatta, hogy ezt mindenképpen el kellene kerülni.
   
Werner Faymann osztrák kancellár érkezéskor a második világháború utáni európai újjáépítést segítő amerikai Marshall-tervet emlegette, és hangoztatta, hogy olyan megoldást kell találni, amelynek révén Görögország új befektetésekhez jut, és azzal felélénkítheti gazdaságát.
   
Angela Merkel német kancellár azt hangsúlyozta, hogy a Sarkozyvel folytatott tárgyalásainak eredményei nyomán most a 17 ország között is megállapodást vár a Görögországot segítő újabb programról. Hozzátette, hogy a megállapodás "fontos jel" lenne az adósságválság kezelését célzó folyamatban, mert egyebek közt azt mutatná, hogy a legfontosabb problémát sikerült megoldani.

Merkel arról is beszélt, hogy nem elég rendezni a pillanatnyi adósságproblémát, a tartós adósságkezelésre is megoldást kell találni. Elengedhetetlen a versenyképesség javítása is.
   
E két feltétel teljesülése más országokban is szükséges ahhoz, hogy elkerüljék a pénzügyi problémákat - tette hozzá.
   
Valamennyi megszólaló kiemelte annak fontosságát, hogy Görögország tartsa magát a nemzetközi szervezetekkel egyeztetett programjához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.