Lassult az euróövezeti gazdaság növekedése

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Az erősödéssel kezdő európai tőzsdeindexek fordulatot vettek és veszteségbe csúsztak a német és az euróövezeti gazdasági növekedés lassulásáról árulkodó mutatók közzétételét követően csütörtökön.

2011.07.21 11:12MTI

A Markit piackutató intézet által vezetett euróövezeti és német beszerzési menedzser indexek értéke a vártnál lényegesen nagyobb visszaesést mutatott.
   
A 0,30-0,60 százalékos nyereséggel kezdő főbb európai tőzsdeindexek közül a kereskedés első két órája elteltével a londoni FTSE-100 index 0,30 százalékkal, a frankfurti Xetra DAX index 0,59 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,26 százalékkal csúszott mínuszba.
   
Az indexek gyengülése ellenére az európai banki részvények a görög adósságválság megoldásának reményében megőrizték nyereségeiket.
   
Szerdán a pénzügyi szektor több mint három hónapja a legnagyobb egy napon belüli árfolyamnyereséget érte el a válságmegoldásnak megelőlegezett befektetői bizalomnak köszönhetően.
   
Csütörtökön a befektetők megkönnyebbüléssel nyugtázták azt a megszellőztetett hírt is, hogy a második görög mentőcsomag tehervállalás-megosztásának keretében nem ró ki külön adót a bankokra.
   
Frankfurtban a Commerzbank részvénye közel két százalékkal, a Deutsche Bank részvénye 0,23 százalékkal erősödött.
   
A gyengülő részvények csoportját a bánya- és nyersanyagipari papírok vezették a kínai ipari termelés júliusi visszaesését mutató adatok hatására csökkenő nyersanyagárak, főként a réz árának esése miatt. A kínai ipari termelés 12 hónapja az első alkalommal csökkent.
   
Az olajárak csökkenését az olajipari papírok gyengülése követte. Londonban a BG Group és a BP részvénye egy százalékot esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.