Kezdődhet a föld alatti vízkészletek feltárása

Magyar agyak szippanthatnak vizet Kína mélyéből

Az Aquaprofit Zrt. Kínában tárgyaló elnöke szerint Kína egyik legfontosabb aktuális feladata az ország földalatti vízkészletének felmérése, amiben magyar szakemberek segítségére lehetnek a kelet-ázsiai országnak.

2011.07.08 16:05MTI

Kínában a múltban háttérbe szorult a földalatti vízkészletekkel való törődés, így a feltárás is - magyarázta Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke Pekingben.
   
Annak a ténynek a felismerésével, hogy a vizek leszivárgásával a mélységi vizek veszélyeztetettsége is nő, továbbá, hogy a vízhiányos ország egyre inkább kénytelen a földfelszín alatti vízforrások után nézni mára égetően fontossá vált a földfelszín alatt vizek feltérképezése. A feladat teljesítése ebben az óriási országban sokáig tarthat, de már megszületett a központi döntés, hogy a munkát el kell kezdeni - mondta a szakember.
   
Az Aquaprofit delegációja a dél-kínai sencseni (Shenzhen) székhelyű partnerével felkereste a kínai Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó kantoni székhelyű dél-kínai környezetkutató intézetet (SCIES), ahol Nádasi Tamás előadást tartott a magyarországi kutatási technológiáról, arról a tudásról, amellyel a magyar vízügyi szakemberek rendelkeznek, s amely segítségére lehet az intézménynek programja végrehajtásában.
   
Az SCIES 1,2 milliárd jüant (34,2 milliárd forint) kapott az első 4 éves projektre, a vízkészletek kutatásának és a szennyező források számbavételének megkezdésére. Nádasi azt reméli, hogy sikerült a magyar tapasztalatokkal felhívni magukra a figyelmet, és esély van arra, hogy e beruházási összegből egy kis szelethez jussanak.
   
Mint mondta, az Aquaprofit volt az, amely Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézettel (VITUKI) és a Magyar Állami Földtani Intézettel (MÁFI) együtt felmérte a felszín alatti vízkészletet, a termálvizeket.
   
Nádasi úgy véli, hogy mivel most van folyamatban a kínai tervek kidolgozása, s a kínaiak több ponton nem rendelkeznek megfelelő szakmai háttérrel, cége már ebben a szakaszban is közre tud működni a feladat elvégzésében.
   
Nádasi meghívta az intézet vezetőit Magyarországra, s bízik abban, hogy a magyar programmenedzselés bemutatása mellett sikerül az érintett magyar intézményekkel együtt üzleti megállapodássá fejleszteni a most alakuló kapcsolatot. A cél, hogy az Aquaprofit és más magyarországi cégek megbízásokhoz jussanak - hangoztatta Nádasi.
   

Az Aquaprofit delegációja kínai tárgyalásai során Sencsenben felkereste partnercégét, amely a 14 milliós város legnagyobb önkormányzati tulajdonú vállalata, Kantonban járt a Szun Jat-szen Egyetemen, amellyel cserekapcsolatok kiépítésében állapodtak meg, Hopej (Hebei) tartományban egy termál gyógyfürdő, turisztikai rekreációs központ építésében való részvételről tárgyaltak, Pekingben pedig szakemberekkel annak lehetőségeit vizsgálták, hogy miként teremthetők meg a jogi garanciák arra, hogy a leghatékonyabban védhessék meg a szellemi tulajdont.
   
Nádasi Tamás, aki egyben a Magyar Kereskedelmi Kamara magyar-kínai tagozatának elnöke is hangsúlyozta, hogy tapasztalatai szerint a sikeres kínai üzletkötéshez mindenképpen szükség van türelemre és a helyi viszonyok jó ismeretére. Megjegyezte még, hogy fontos lenne, ha a magyar vállalkozók üzletemberek külföldön, s így Kínában is, korrekt módon tiszteletben tartsák egymás érdekeit, s ha lehetséges: összefogással, egymást támogató külpiaci szereplőkké váljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.