Üzleteket és támogatást ígért Peking

Kína zsebre vágta Európát?

A Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása szerint: a kínai miniszterelnök üzleteket és támogatást ígér Európának. Ez jól hangzik, de piacgazdasági szabályok még jobbak volnának.

2011.06.30 10:11MTI

Az igazi barát a bajban ismerszik meg - idézte Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútja során mondott szavait a tekintélyes svájci lap. Peter A. Fischer újságíró egyebek mellett felidézte, hogy a politikus Németországban euró-államkötvények vásárlását ígérte, Magyarországon egymilliárd eurós hitelkeretet és logisztikai központot, ezenkívül Nagy-Britanniában és Németországban többmilliárd svájci frank értékben írtak alá szerződéseket.
   
Az NZZ úgy látja, hogy az egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokból eredő függőség nem egyoldalú, Kína a gazdasági nyitás, az exportorientáltság és a külföldi befektetők nélkül nem lenne ilyen sikeres. Hatalmas devizatartalékait külföldön kell elhelyeznie, és a hagyományos amerikai államkötvények mellett befektetései diverzifikálására törekszik. Az euró-államkötvények vásárlása nem önzetlenségből ered, pragmatikus gondolkodás vezérli.
   
Ebben alapjában véve nincs semmi kivetnivaló. A kínai cégeknek nagy globalizációs hátralékuk van, s a gazdasági integráció normális esetben mindkét oldalon növeli a jólétet. Az ünnepelt állami bevásárlókörút és a "csekkfüzet-diplomácia" azonban azt mutatja, hogy a normális piacgazdasági körülmények Kína esetében nem adottak.
Számos stratégiai szektor, például az autóbuszgyártás, csak részben nyitott a külföldiek előtt, az állami beszerzéseknél pedig szisztematikusan diszkriminálják a külföldieket. A külföldi kínai beruházások mindeddig főleg állami konszernekhez kötődtek, a Kínával való gazdasági kapcsolatokat ezért folyamatosan az a veszély fenyegeti, hogy politikai eszközként használják fel azokat.
   
Túl az emberi jogi kérdéseken, az európai politikusok jól tennék, ha jobban ragaszkodnának a világos játékszabályokhoz. Nyitott piacok, átláthatóság és jogbiztonság mellett a gazdasági kapcsolatok végül - még ha kínai sajátosságokkal is - politikai változást is hoznának. "Jelenleg azonban a jelek szerint Kína éppen ettől fél különösen" - írta a zürichi lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.