Újabb nyolc európai országnak engedélyezik

Hamarosan Magyarország is küldhet zöldségeket az oroszoknak

Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos közölte: újabb nyolc európai országnak - köztük Magyarországnak - engedélyezik az Oroszországba irányuló zöldségexport felújítását, miután benyújtották a szükséges dokumentumokat.

2011.07.06 17:19MTI

Az engedélyezés időpontját nem jelölte meg, s hangsúlyozta, hogy a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak.
   
Onyiscsenko ugyanakkor közölte: Oroszország is betiltja bizonyos mezőgazdasági termékek behozatalát Egyiptomból az EU-t követve, mert az unió szerint ezek okozták a hasmenésjárványt.
    
Az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet (Roszpotrebnadzor) május 30-án tiltotta meg a burgonya kivételével az európai zöldségek importját néhány országból a hasmenésjárvány miatt, és egyben elrendelte az ilyenek kivonását a forgalomból, majd június 2-án kiterjesztette a tilalmat az EU minden tagállamára.

A június 10-én tartott Oroszország-EU csúcs egyik fő témája ez volt, s abban maradtak a felek, hogy az EU minden egyes szállítmányt - közösen kidolgozandó - biztonsági okmányokkal lát el. Azóta a szükséges adatok és iratok benyújtását követően Moszkva június 28-án Hollandiának és Belgiumnak, július 1-én Spanyolországnak és Dániának engedélyezte az export felújítását.
   
Onyiscsenko az Egyiptomból származó, betiltandó termékek között számos mezőgazdasági kultúra magvait és csíráit sorolta fel.
   
A tiszti főorvos üdvözölte, hogy EU ilyen behatóan foglalkozott a járvány okainak felderítésével és most első ízben hivatalosan is közzétette kutatásai eredményét. Egyben köszönetet mondott a tájékoztatásért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.