Az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal vizsgálja

Hasmenésjárvány: kitiltotta a "magféleségeket" az EU

Egy 2009-es egyiptomi fűszermag-szállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége (EFSA) szerint.

2011.07.05 18:32MTI

A görögszéna nevű (a világ számos országában termesztett) növény magjáról van szó, amelyből az említett szállítmánnyal 15 tonna érkezett Németországba. Az EFSA kedden közzétett jelentése szerint ez a legvalószínűbb kapcsolat a baktérium és a hasmenésjárvány között.

Az ügynökség azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy tegyen intézkedéseket az esetleges újabb fertőzések elkerülésének érdekében.

Az EFSA szerint elképzelhető, hogy későbbi egyiptomi szállítmányok is tartalmazták a baktériumot, ez ügyben a hivatal folytatja vizsgálatait.

A bizottság a jelentés közzétételét követően bejelentette, hogy az unió azonnali hatállyal - egyelőre október 31-ig - beszünteti az Egyiptomból érkező valamennyi csíráztatásra alkalmas magféleség importját.

Emellett intézkednek annak érdekében is, hogy az uniós országok piacairól kikerüljenek a tavalyelőtt és tavaly az érintett egyiptomi szállítótól érkezett görögszénamag-szállítmányok.

A bizottság megjegyezte, hogy az EU elsősorban Kínából és Indiából importálja a szóban forgó magféleségeket. Egyiptomból tavaly 49 ezer tonnányi ilyen termék érkezett a uniós országokba, 56 millió euró összértékben. A májusban kezdődött németországi hasmenésjárványnak 48 halálos áldozata volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.