Zéró takarékosság?

MKP: a szlovák kormány nem teljesítette gazdasági ígéreteinek zömét

Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnöke azt állítja: nem teljesítette gazdasági ígéreteinek zömét kormányzása első évében az Iveta Radicová vezette szlovák koalíciós kormány.

2011.06.29 19:45MTI

"A kormány elkötelezte magát a takarékosság mellett, de ennek ellenére megemelte az adóterheket. Az állami kiadások az idén 55 százalékkal magasabbak, mint öt éve, holott három éve a gazdasági válsággal küzdünk" - mutatott rá Farkas Iván közleményében.
   
Szerinte "nem beszélhetünk régiófejlesztésről, inkább a régiók visszafejlődéséről. Míg Pozsony és a Vág-mente tovább fejlődik, addig Kelet- és Dél-Szlovákia tovább szegényedik".
   
Az MKP úgy látja, romlott a vállalkozási környezet Szlovákiában, s az utóbbi hónapokban erőteljes áremelkedés tanúi lehetünk. Az infláció mértéke elérte a négy százalékot.
   
"A világpiaci ármozgások mellett mindez a kormány konszolidációs csomagjának következménye. A folyamat vesztese a mezőgazdaság, következménye az élelmiszerek árának jelentős emelkedése. Közben elkezdődtek a második konszolidációs, megszorítási csomag előkészületei" - fejtette ki a magyar párt alelnöke.
   
Leszögezte: az MKP nem támogatja a járulék- és adóreform kormány által elfogadott változatát. Ez ugyanis a párt szerint azokat terhelné meg, akiktől azt várja a társadalom és végső soron a kormány is, hogy újabb munkahelyeket létesítésének.
   
"A közlekedési infrastruktúra terén a D1-es északi autópálya és az R1-es gyorsforgalmi út kivételével minden területen visszaesés tapasztalható. Az elektronikus útdíjrendszer bevezetésének következménye: szemünk láttára mennek tönkre a másod- és harmadosztályú közutak. A vasúti személyszállítás visszafejlődik: szűkítették a járatokat a fő vasúti vonalakon és leépítették a vasúti szárnyvonalak egy részét" - áll a közleményben.
   
A parlamenten kívüli MKP nem támogatja Görögország további megsegítését, azt, hogy Szlovákia a garanciákon túl készpénzfizetéssel is hozzájáruljon a segélyezéshez, mert a párt szerint "Szlovákia szerepvállalása a kelleténél sokkal erőteljesebb".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.