Gasparovic találkozott Klausszal

Remek kapcsolatban Csehország és Szlovákia

Ivan Gasparovic és Václav Klaus, miután a két államfő hétfőn Pozsonyban, Klaus háromnapos hivatalos szlovákiai látogatásának első napján folytatott kétoldalú tárgyalásokat, megállapította: problémamentesek a szlovák-cseh kapcsolatok.

2011.06.27 17:43MTI

  "Kapcsolataink színvonalát sokan megirigyelhetik" - jelentette ki Gasparovic a megbeszélések utáni sajtóértekezleten. A tárgyalások során a felek áttekintették az egyes területek konkrét ügyeit, s megállapodtak abban, hogy mindkét fél érdeke az atomenergia fejlesztése. 

"Örülök, hogy egyikünk sem tett ezen a téren populista lépéseket" - szögezte le Klaus. Gasprovic úgy vélekedett: a fejlődést ezen a téren megállítani nem lehet, de tény, hogy szükség van az atomerőművek biztonságának további erősítésére.
   
A közszolgálati TASR hírügynökség szerint a tárgyalások során Klaus "egyértelmű támogatásáról és megértéséről biztosította Szlovákiát a jelenlegi magyar kormánnyal kapcsolatban". Részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.
   
A szlovák államfő a sajtóértekezleten pozitív hangnemben szól a visegrádi együttműködésről is. Sikeresnek minősítette a szlovák V4-es elnökséget, a magyar európai uniós elnökséget, s úgy vélte, hogy hasonlóan erős páros lesz a következő fél évben Csehország (a V4 elnöke) és Lengyelország (az EU elnöke) is. "Nagyra értékelem, hogy a közép-európai államok képesek érdekeik közös érvényesítésére" - mondta a politikus.
   
Gasparovic és Klaus ismertették egymással országaik belpolitikai helyzetét is. Kérdésre válaszolva Klaus kifejtette: a csehországi koalíciós kormányzás tele van problémákkal, mint mindenütt, ahol koalíció van hatalmon. "A pillanatnyi helyzetet azonban nem nevezném válságnak" - mondta a cseh államfő. 
   
A felek megelégedéssel szóltak a kulturális és az oktatási együttműködésről is. Elhangzott: jelenleg több mint 22 ezer szlovák fiatal tanul a csehországi egyetemeken és főiskolákon, mégpedig ugyanolyan feltételekkel, mint a csehek.
   
Václav Klaus a nap folyamán Iveta Radicová miniszterelnökkel és más vezető szlovák politikusokkal is találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.