Kétszázmillió euró is befolyhat

Szlovákia a távhőszolgáltatóit privatizálja

Mintegy 160-200 millió eurót vár hat nagy városi távhőszolgáltatója privatizációjából Szlovákia.

2011.06.22 14:20MTI

A privatizációs folyamat pénteken veszi kezdetét, amikor a nemzeti vagyonalap megkezdi a tanácsadó-keresést a magánosítás lebonyolításához az EU hivatalos lapjában.
   
A politikailag erősen vitatott privatizációt 2012. júliusig akarják zárni - jelentette a Hospodarské noviny.
   
Szlovákia az állami vagyon privatizációja révén szeretne pénzt szerezni az eurómentőövhöz való hozzájárulásra. Ezzel a javaslattal Ivan Miklos pénzügyminiszter állt elő még áprilisban. Szerinte ez sokkal jobb megoldás lenne, mint az eredeti terv, miszerint Szlovákia a nemzetközi pénzpiacon venné fel az összeget.

"Ha a privatizációból származó pénzt használjuk fel erre a célra, az nem fogja befolyásolni sem az államadósságot, sem az államháztartás hiányát" - jelentette ki egy szakmai fórumon a miniszter.
   
Az eurómentőövhöz 2013 után Szlovákiának 659 millió euróval kell hozzájárulnia. A kormány a hat nagy, állami kézben lévő városi távhőszolgáltató eladása mellett tervezi a Slovak Telekom távközlési társaság értékesítését is. Szakértői becslések szerint a privatizációból az államkassza összesen mintegy 1,2 milliárd eurós bevételhez jutna.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.