Óvatosabbá válhatnak a külföldi befektetők

Magyarország adósminősítése attól függ, továbbtermelődik-e az államadósság

A Generali Alapkezelő elemzője szerint Magyarország adósminősítésében akkor következhet be érdemi pozitív fordulat, ha a strukturális intézkedések nyomán egyértelmű lesz, hogy az adósság nem termelődik tovább.

2011.06.28 12:21MTI

Az államadósság 1.300 milliárd forinttal történő csökkentése nyomán a kamatterhek évi mintegy 100 milliárd forinttal mérséklődnek  - emlékeztet a közleményben Vizkelety Péter, az alapkezelő makrogazdasági elemzője. Ezt a kamatterhet 3-4 évig kellett volna még fizetni - fűzte hozzá.
   
Miután a magán-nyugdíjpénztári vagyonból átadott állampapír-állomány teljes egészét a kormány azonnali államadósság-csökkentésre használta fel, az adósság  akkor csökken tovább, ha az egyéb eszközöket értékesít, és ha lesznek olyan kötvények, amelyek lejártával készpénzhez jut.

A konkrét eszközök ismerete nélkül az elemző szerint azt nehéz megmondani, hogy az év végéig lehetséges-e még további 500-800 milliárdnyi vagyonelem problémamentes értékesítése azon felül, hogy a költségvetés  mintegy 530 milliárd forintnyi nyugdíjcélú kiadást is a magánpénztárak által átadott befektetések eladásából tervez finanszírozni.
   
Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője megjegyezte, a magyar államkötvények bevonásával a külföldi kézben lévő 3.400 milliárd forintnyi állampapír állomány aránya megnövekedett az összes állampapír állományon belül.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar állampapírokat birtokló külföldi befektetők aránya emelkedett egy olyan piacon, ahol a belföldi kereslet érezhetően gyengült. Az elemző úgy véli, hogy a külföldi befektetők a következő hónapokban óvatosabbak lesznek, és csak egyértelmű pozitív jelekre fognak jelentősebb vásárlásokkal reagálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.