Lassulhat a gazdaság növekedése

Alábbhagyott a fogyasztói bizalom az euróövezetben

Gyengült a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt júniusban.

2011.06.22 17:11MTI

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett előzetes becslése szerint a bizalmat mérő index mínusz 10,0 pontra csökkent a májusi mínusz 9,9 pontról.
   
Elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a második negyedévi euróövezeti gazdaságnövekedés lassul az első negyedévhez képest.
   
A brüsszeli bizottság előzetes eredménye szerint júniusban az unió egészében is gyengült a fogyasztói bizalom, mínusz 11,1 pontra csökkent a májusi mínusz 10,7 pontról. 
   
Elemzők rámutattak: az erős lakossági kereslet alapvető fontosságú lenne ahhoz, hogy az euróövezet gazdasága önmagában is képes legyen a növekedésre. Ugyanakkor a kereslet bővülését fékezik az EU több országban bevezetett megszorító intézkedések, a hektikusan mozgó pénzpiacok és a magasabb olajár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.