2-3,5 százalékos lehet az őszi csökkentés

Orbánék nem fizetnek segélyeket

A miniszterelnök szerint a következő, kora őszi államadósság-csökkentés mértéke 2-3,5 százalék között várható.

2011.06.22 07:17MTI

A kormányfő a nap folyamán jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján - a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal - egy lépésben 81 százalékról 77-re csökken a GDP-arányos államadósság mértéke, ami több mint 1.340 milliárd forintos csökkenést jelent. Szólt arról is, hogy ősz elején várható még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés.

Utóbbival kapcsolatban a TV2-nek Orbán Viktor azt mondta: kora ősszel - ugyancsak a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó pénzből - 2-3,5 százalékos lehet az államadósság-csökkentés mértéke.

Mint fogalmazott, ősszel az államadósság ellen viselt háború második csatáját is szeretnék megvívni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fordították államadósság-csökkentésre a magán-nyugdíjpénztári átalakításból felszabaduló összes pénzt, azaz csaknem háromezer milliárd forintot, a miniszterelnök kifejtette: sok olyan papírt is kaptak, amelyek külföldi pénzügyi alapok felé testesítenek meg követeléseket. Először át kell tekinteni, mikor érdemes ezeket kiváltani - tette hozzá. Mint mondta, a következő, ősz eleji államadósság-csökkentést is a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó pénzből hajtják végre, de ahhoz először az említett papírokból "pénzt kell előállítani".

Ráadásul - folytatta - még azt is pontosan tudni kell, hogy minden visszaérkezett-e az államhoz, továbbá a reálhozamokat is ki kell fizetni az embereknek. Utóbbival kapcsolatban közölte, hogy azok a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetők, akiknek volt reálhozamuk, augusztus környékén összesen 200-250 milliárd forintot fognak kapni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.