Egy norvégmintás szimatszatyor a fekhelye

Pótmama neveli Al Caponét, az elárvult szegedi kengurukölyköt

Pótmama, a Szegedi Vadaspark egyik gondozója neveli Al Caponét, az elárvult Bennett-kenguru kölyköt: a nyolc hónapos erszényes cumiból eszik, és egy norvégmintás pulóverrel kibélelt szimatszatyorban tölti ideje nagy részét.

2011.05.18 20:29MTI

A csöppség anyja néhány napja betegségben elpusztult. A kicsit az állatkert egyik munkatársa, Budavári Anna Mária vette magához. A fiatal hím már a harmadik kenguru, amelyet felnevel.
   
Szerencsére a kölyök már abban a korban van, amikor a kicsik már el-elhagyják egy időre anyjuk biztonságot nyújtó erszényét. Az utóbbit most egy pulóver és egy szimatszatyor helyettesíti, míg az anyatejet kecsketej pótolja. A tej mellett az állat almát, répát és füvet is eszik, miként a hozzá hasonló korú kenguruk; kedvence azonban a vöröshagyma.
   
A kengurukölykök nagyon sokáig fejlődnek, 280 napig lakják anyjuk erszényét, és akár másfél éves korukig is visszatérnek hozzá szopni.
   
Gondozójától a bátran viselkedő kiskenguru az Al Capone nevet kapta. Igyekeznek mielőbb visszaszoktatni csapatához, hogy velük nőjön fel, kenguruként viselkedve, három másik, idén született féltestvérével együtt.
   
A Tisza-parti város állatkertjében fél tucat felnőtt Benett-kenguru él, rendszeresen szaporulattal örvendeztetve meg gondozóikat.
   
A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos állatok a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.
   
Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.
   
A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az 1 grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.
   
A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsukért és prémjükért, emiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.