A kora kőkori asszonyok találmánya volt

Őskori babahordozó "kenguruk" miatt váltunk emberré?

A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó "kenguruk" meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez - állítja egy brit őskoros régész.

2010.09.29 10:00MTI

Timothy Taylor, a Bradfordi Egyetem docense legújabb könyvében, A mesterséges majom: hogyan változtatta meg a technológia az emberi evolúció folyamatát című művében kifejti: attól a perctől fogva, hogy távoli őseink primitív eszközöket kezdtek el készíteni, a Homo sapiens és a technológia "szimbiózisban" élt egymással.

Az új meg új technológiák, találmányok nélkül az ember egészen másfajta lény lenne - olvasható a The Guardian és a The Independent online kiadásában.

Az emberi agy térfogata körülbelül 2,2 millió évvel ezelőtt indult hirtelen növekedésnek, és a szerző meggyőződése szerint ekkor jelenhettek meg az emberi törzsfejlődésben kulcsszerepet játszó babahordozó "kenguruk" is.

Korábban csak a legfejlettebb, legérettebb újszülöttek maradhattak meg, a gesztáció a születéssel befejeződött. A "kenguruk" megjelenésével az újszülöttek fejlődése méhen kívül is folytatódhatott, így agyának térfogatát többé nem korlátozta az anya medencének mérete.

Ráadásul javultak a gyengébb csecsemők túlélési esélyei is.

Másrészt "kenguruk" nélkül a kisgyerekes anyák sebezhetőbbek voltak, mint babahordozós társaik: kevésbé tudták megvédeni magukat a ragadozóktól vagy az ellenségektől, ahogy kisebb mértékben vehettek részt a közösség "gazdasági" tevékenységében is

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.