Nagyrészt szaglás alapján azonosítják egymást

A kecskék felismerik gidáik hangját

Egészen fiatal gidáik hangját is képesek felismerni a kecskék, és megkülönböztetni azt a többiétől.

2011.05.14 20:29MTI

A kecskeanya csupán hangja alapján már ötnapos korában képes kiválasztani gidáját egy csoportból. Erre a Queen Mary University of London kutatói figyeltek fel, miután különböző gidák mekegését játszották le nőstény kecskéknek, majd vizsgálták azok reakcióját.
   
Az anyák már öt-hatnapos gidájuk hangjára is válaszoltak. Saját gidájuk hangját hallva reakciójuk sokkal gyorsabb volt, mint más gidák esetében. Ilyenkor a hangszóró felé fordultak, elindultak, és válaszmekegésbe kezdtek - írják a kutatók az Animal Cognition című szaklapban.
   
Elodie Briefer, a kutatás vezetője meglepődött azon, hogy az állatok képesek voltak kiválasztani saját gidájuk hangját. A kecskeanya és kicsinye ugyanis nagyrészt szaglás alapján azonosítja egymást, a vadon élő állatok esetében pedig az első hetekben a gida elbújik a növényzetben, és nem sok hangot ad. Az állatok így védekeznek a ragadozók ellen - magyarázta a kutató a BBC brit közszolgálati műsorszóró hírportáljának.
   
A háziállatok viselkedésének és kommunikációjának jobb megértése a kutatók szerint hozzájárulhat azok megfelelő tartásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.